REPORTAGE

De Utrechtse terrassen zijn vol, ook bij druilerig weer: ‘Het lijkt wel kermis’

De terrassen puilen uit, zaterdag in Utrecht, ondanks het overduidelijk niet-terrasweer. Is dat wel verantwoord? ‘Als het echt te druk wordt, gaan we weg.’

null Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Het mag dan druilerig zijn, en nauwelijks 15 graden, maar echt álle terrastafels in de Utrechtse Drieharingenstraat zijn zaterdagmiddag bezet. En dat zijn er nogal wat in deze smalle steeg in de historische binnenstad. Elke horecagelegenheid benut haar krappe buitenruimte optimaal. Tussen de aaneengesloten terrassen in deze steeg slentert ook nog eens een constante stroom winkelend publiek, op weg van de markt op het Vredenburg naar de Oudegracht.

‘Het is hier druk, erg druk, het lijkt wel kermis’, zegt een 59-jarige vrouw. Met haar partner zit ze aan het eind van de steeg aan een tafeltje voor Firma Pickles. De hamburger is net op. ‘Of dit nog verantwoord is qua corona-afstandsregels? Ik betwijfel het’, bromt haar man. Het stel komt uit Noord-Limburg, zo’n drukte zijn ze niet gewend. ‘In de buitenlucht hier voel ik me veiliger dan in dat drukke winkelcentrum Hoog Catharijne met al die rijen mensen dicht op elkaar voor de winkels’, zegt de vrouw. ‘We zitten hier heerlijk onder een kacheltje. En het is nu droger dan vanochtend.’

Even verderop zit Marjan (62) uit Utrecht aan een tafeltje bij te praten met haar kleindochter Sophie (15). ‘Voor het eerst weer op een terras, toch wel speciaal’, zegt Marjan, nippend aan een glas witte wijn. ‘Het is vol, maar we zitten hier nog redelijk op afstand van anderen, volgens mij is het wel verantwoord. Ik heb m’n eerste prik gehad. Als het echt te druk wordt, gaan we weg.’

Overal in de Utrechtse binnenstad zie je de bezoekers zichtbaar genieten van de versoepelingen van de coronaregels. Op 28 april gingen de buitenterrassen voorzichtig open, van 12 tot 18 uur, sinds een paar dagen mogen ze vroeger open en hoeven ze pas om 20 uur te sluiten. En hoeveel terrassen het stadshart ook telt, nog steeds zijn er meer mensen die een tafeltje willen bemachtigen dan er plek is. De sfeer is opperbest. Maar het roept wel de vraag op of mensen bij druilerig weer niet te dicht op elkaar kruipen onder de luifels. Zeker als er, zoals deze dagen, voortdurend regen in de lucht hangt.

In de Drieharingenstraat serveren medewerkers van de verschillende horecagelegenheden onder meer grote garnalen, mosselpannetjes, nasi, tapas en rijkelijk belegde broodjes op de terrastafels. De etensgeuren vermengen zich, en met het geroezemoes en de flarden muziek heerst er welhaast een vakantiesfeer. Dan is de pandemie even ver weg. Sommige horeca-ondernemers zitten ook hélemaal niet te wachten op vragen van journalisten, laten ze duidelijk merken.

null Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

‘Overdreven’

Een terrasbezoeker (39) vertelt dat ze al dat coronagedoe überhaupt ‘overdreven’ vindt. Haar naam zegt ze niet. ‘Eigenlijk praat ik niet met de mainstreammedia. Ik ben wat jullie een wappie noemen’, grijnst ze. ‘Met mijn angststoornis is een mondkapje niet te doen. Ik ben helemaal klaar met die beperkingen.’ Maar zij is een uitzondering: de meeste bezoekers proberen er zo verantwoord mogelijk het beste van te maken in een koud Pinksterweekend.

Opvallend in de Utrechtse binnenstad zijn de ruimteverschillen tussen de tafelopstellingen op de krapste terrassen, zoals in de Drieharingenstraat, en die op bijvoorbeeld het uitgestrekte terrassenplein de Neude. Daar verdeelt medewerker Chris zichtbaar geroutineerd de tafels bij de ingang van het terras van Le Journal. ‘De wachttijd voor een tafel is nu een half uur tot drie kwartier’, zegt hij tegen vier jonge vrouwen die zich bij hem melden; zichtbaar teleurgesteld druipen ze af.

Chris heeft juist het gevoel dat ‘zijn’ bezoekers nu de coronaregels veel beter naleven dan afgelopen zomer. Toen was de sfeer volgens hem weleens wat ‘losgeslagen’, ‘of corona niet meer bestond’. ‘Wij hebben nu minder tafels en onze bezoekers zijn veel serieuzer’, zegt hij.

null Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

‘Kijk hoe netjes iedereen aan zijn tafel blijft zitten’, vult zijn collega aan, met een wijds armgebaar. ‘Dit is toch echt andere koek dan op een mooie dag in een overvol Vondelpark.’

Terug naar de krappere Drieharingenstraat, waar horecaondernemer Dick Stemerdink het restaurant FAK (French Asian Kitchen) drijft - hij ontvangt de pers wél welwillend in zijn zaak. Op zijn krappe terras passen amper zeven tafels, van elkaar gescheiden door doorzichtige schotten. ‘Natuurlijk is dat niet genoeg om van rond te komen’, zegt Stemerdink. ‘Binnen heb ik honderd zitplaatsen waar nu niemand zit, dat is frustrerend. We doen wat we kunnen.’

Sophie (20) uit Utrecht en Juan (25) uit Uithoorn zitten in elk geval prima op zijn terras, aan een tafel met een bord sushi voor zich. ‘Het is zo veel gezelliger in de stad nu de terrassen weer open zijn’, zegt Sophie. ‘Ik voel me veilig hoor’, zegt Juan. Op hun tweede date maken de twee de indruk elkaar al langer te kennen. ‘Voor een date is dit wel een hele leuke plek,’ zegt Sophie. ‘Hopelijk gaan binnenkort ook de kroegen en de dansclubs weer open.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden