De uranium

Het Iraanse regime heeft een deal gesloten met Turkije en Brazilië over de uitwisseling van nucleaire brandstof. President Ahmadinejad is akkoord gegaan met het inleveren van 1.200 kilogram kernbrandstof met een verrijkt uraniumgehalte van 3,5 procent aan Turkije, om in ruil daarvoor 120 kilogram kernbrandstof met een uraniumgehalte van 20...

Toen ze het akkoord ondertekend hadden, sloegen ze alle drie hun handen in elkaar en staken hun armen in de lucht als teken van overwinning. Dat mag, maar er zijn dingen die anderen van buitenaf niet kunnen zien. Het zijn gevoelige historische onderdelen van een cultuur, alleen al de rol van de Turkse premier als bemiddelaar is verdacht in dit proces.

Ik geloof dat het regime van Iran Recep Tayyip Erdogan heeft gebruikt. Het voelt niet goed als ik dit schrijf. Ik wilde het eigenlijk niet zeggen, maar ik doe het toch: het bereikte akkoord is bedrog. Laten we het zo zeggen. Nooit zal een Saoedische prins of een Egyptische premier, of de Sjeeg van de Emiraten Iran binnen kunnen komen om als bemiddelaar op te treden.

Persoonlijk houd ik van de Arabische taal, Arabische muziek, Arabisch eten, Arabische vrouwen, Arabische literatuur en Arabische olijven en dadels. Maar in mijn vaderland bestaat een historische wrok jegens de Arabieren en dat komt omdat ze 1400 jaar geleden het Perzische rijk hebben vernield, ons Zarathustra’s geloof hebben ontnomen en vele eeuwen misdaden hebben begaan.

Er zal dus geen sprake zijn van een Arabier als bemiddelaar.

Om een reeks andere redenen, historisch en cultureel, kan een Turk ook niet optreden als bemiddelaar in Iran. Het heeft nooit eerder in de geschiedenis plaats gevonden. Dit plotselinge, gevoelige nucleaire akkoord met de Turken is daarom zonder twijfel onbetrouwbaar.

Het is het nationale recht van het vaderland om nucleaire energie te bezitten, ik heb dat altijd verdedigd, maar het regime van Iran heeft een radicale gedaantewisseling ondergaan. Op dit moment is een sekte, de meest bezeten fanaten van het regime, aan de macht gekomen. De geestelijk leider ayatollah Khamenei is veranderd in een godsdienstige dictator die suggereert dat hij er contacten met bovenaardse krachten op nahoudt.

We kennen corrupte regimes, militaire regimes en fascistische regimes, maar het huidige regime van Iran heeft de essentie van al deze regimes in zich. Ze martelen, liegen, manipuleren en misbruiken het geloof, ze verkrachten de gevangenen, doden de studenten, arresteren de schrijvers, journalisten en filmmakers. Recentelijk hebben ze Djafar Panahi, de grote Perzische regisseur, gearresteerd. Hij zou vorige week op het filmfestival van Cannes verschijnen, maar hij ligt nu kapot in zijn cel en is in hongerstaking.

Het regime heeft alle mooie Iraanse actrices mentaal ziek gemaakt, alleen omdat ze mooi zijn en alleen omdat ze acteren. Ze jagen hen allemaal het land uit.

Ze hebben nu een uraniumdeal met Turkije gesloten. Dat kan niet. Een president die kunstenaars gevangen neemt, mag geen enkele milligram uranium in handen hebben. We moeten hem in de gaten houden.

Kader Abdolah is schrijver.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden