De ultieme selfietelefoon

Sony's 'ultieme selfietelefoon' biedt weinig meer of beters dan andere toestellen.

Peter van Ammelrooy
null Beeld Rein Janssen
Beeld Rein Janssen

Welke smartphone zou Narcissus hebben gekocht als hij in deze tijd zou hebben geleefd? Misschien zou de jonge jager uit de Griekse mythologie die verliefd werd op zijn spiegelbeeld wel zijn gegaan voor de Sony Xperia C4. De Japanners omschrijven hun toestel immers als de ultieme selfietelefoon.

Wat biedt de C4? Een groot scherm (5,5 inch), de jongste versie van het besturingssysteem Android (Lollipop) en een krachtig rekenbrein. Een beetje zuinig zijn de opslagcapaciteit (maar 16 Gb, uitbreidbaar tot 128 Gb) en het werkgeheugen van 2 Gb, krap voor een toestel waarop je veel beelden gaat verfraaien.

Je zou bij de ultieme selfietelefoon de beste camera aan de voorzijde verwachten. Maar de 13 mepapixel-sensor blikt zoals gebruikelijk op mobieltjes via de achterzijde de wereld in, weg van ons gezicht. Onze toet moet het doen met 5 miljoen beeldpunten. Ook met die hoeveelheid megapixel schiet je in principe knappe foto's, maar toch wringt het.

Natuurlijke belichting

De camera is wel voorzien van groothoeklens voor gezelschapsselfies en een flitser.

Dat laatste zie je niet vaak aan de voorkant van de camera. Het voegt volgens Sony 'een natuurlijke belichting van het onderwerp (jij!) toe'. Wat dat is, maakt de fabrikant niet duidelijk. Ingebouwde flitsers in camera's en mobieltjes kwakken doorgaans een zwik licht recht vooruit. Bij portretten krijg je dan van die uitgebleekte gezichten. Een professionele fotograaf richt daarom doorgaans zijn flitser opzij, of naar het plafond, zodat het licht mooie schaduwen werpt. De flitser in de C4 kunnen we niet wegdraaien en het resultaat is dan ook bleke bekjes.

We vinden de selfies niet erg scherp. Mogelijk vond Sony dat ook, want de standaardcamerasoftware is uitgebreid met tig verfraaiingen onder de functies 'Stijlportret', 'AR Masker', 'AR Entertainment' en 'AR effect'.

Ultiem?

Dat 'augmented reality' voegt aan onze tronie de striporen en -snorharen van Hello Kitty toe en andere grappen. Er zitten reuzeleuke vondsten tussen, maar voor veel AR-effecten moeten we bijbetalen. Dat is gek. Stijlportret bevat een grote reeks filters. Daarmee kun je een bijvoorbeeld zomers zonlicht toevoegen aan een herfstige selfie.

Het probleem is dat we al deze mogelijkheden ook vinden op andere en betere smartphones, die van Sony incluis.

Het 'ultieme' zien we aan dit mobieltje niet aan af. Waarom levert Sony bij de C4 niet een luxe-selfiestick, inclusief Bluetooth-afstandbediening? Waarom zit er aan de achterzijde van deze Xperia niet een standaard die je kunt uitklappen en op een tafel voor je kunt zetten, zodat je net als Narcissus eindeloos naar jezelf kunt kijken?

Misschien nemen de Japanners ons wel tegen onszelf in bescherming. Narcissus stierf uiteindelijk van liefdesverdriet.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden