Satire

De uitblinkers in Vak K

De Algemene Beschouwingen zitten er weer op. Veel is al geschreven over de prestaties van de diverse fractievoorzitters en premier Rutte. Maar hoe deden de andere bewindspersonen in Vak K het? Wie blonken er uit en wie zakten er door het ijs? Een analyse.

Peter Buurman en Rudolf Julius
null Beeld ANP
Beeld ANP

De absolute winnaar: Martin van Rijn

De staatssecretaris van Volksgezondheid ligt in de Kamer vaak onder vuur, maar haalde zonder enig probleem het einde van het debat. Van Rijn zat soeverein in zijn stoel, luisterde aandachtig en maakte af en toe een grapje. Toen Geert Wilders zijn oproep deed om in verzet te komen tegen asielzoekerscentra, stuurde Van Rijn een belangrijke e-mail aan de DG van zijn ministerie. Kalm en zakelijk: compliment!

De automatische piloot: Melanie Schultz van Haegen

Natuurlijk, de minister van Infrastructuur en Milieu maakte geen grote fouten. Haar bijdrage aan het debat was degelijk. Dat is tegelijkertijd het probleem: voor een minister van haar statuur was ze te onopvallend. Schultz van Haegen haalde level 322 bij Candy Crush, maar had ook een aantal liefdevolle appjes naar haar echtgenoot kunnen sturen. Volgend jaar verwachten we meer!

De teleurstelling: Bert Koenders

De minister van Buitenlandse Zaken had een bad hair day. Dat probeerde hij vilein te maskeren door een strategische positie buiten beeld te kiezen, maar uiteindelijk kon zijn warrige kapsel de Kamer niet ontgaan. Koenders had duidelijk niet de juiste kapper gekozen voor zo'n belangrijk debat. Wat dat betreft kan hij een voorbeeld nemen aan Stef Blok!

De grote belofte: Henk Kamp

Het was nog niet perfect, maar de minister van Economische Zaken liet zien over veel talent te beschikken. Hij tikte liefst 37 kopjes koffie weg. Chapeau!

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden