Column

'De Tweede Kamer is vaak niet veel beter dan een schoolklas'

Nu Benno L. is vrijgekomen meent NRC Handelsblad er goed aan te doen de burgerij te waarschuwen: er komt een pedofiel in jullie buurt wonen. 'Soms moet een minderheid tegen een meerderheid beschermd worden', betoogt columnist Meindert Fennema.

Demonstranten voor de flat van Benno L. in Leiden. Beeld anp

Gerard Maas (1913-1988) gaf tijdens de bezetting leiding aan het communistische verzet in Zaandam tot hij in 1943 opgepakt werd met een stapel nummers van de illegale verzetskrant 'De Waarheid' in zijn zak. Hij werd vreselijk gemarteld en ter dood veroordeeld, maar uiteindelijk werd die doodstraf omgezet in levenslang. In 1945 kwam hij vrij.

Elf jaar later, in 1956, moest hij onderduiken. Bij de bestorming van Felix Meritis, naar aanleiding van de Russische bezetting van Hongarije, was Maas aan komen fietsen toen de belegering al in volle gang was. Hij zag dat een man een steen uit de straat wrikte en door de ramen van het CPN hoofdkwartier gooide. De agent die op minder dan vijf meter afstand stond, deed niets. Maas sprak de politieman aan en zei: 'Wilt u deze man arresteren?' Er gebeurde niets.

De volgende dag schreef Het Parool dat 'de communist Gerard Maas een goede vaderlander bij de politie heeft aangegeven.' Een correcte weergave van de feiten. Het Parool verschafte ook het adres van Gerard Maas. Hij woonde op de Tilanusstraat in Amsterdam. Ook dat adres was correct. Gerard Maas besloot met zijn hele gezin onderduiken in Rotterdam.

Woonplaats Benno L.
Aan deze gebeurtenissen moest ik denken toen ik las dat de NRC de nieuwe woonplaats had onthuld van de veroordeelde pedofiel Benno L. In dit geval had niet Het Parool maar de NRC de woonplaats bekend gemaakt, en dat was voor verontruste burgers in Leiden aanleiding hun ongenoegen over de komst van Benno L. kenbaar te maken. Benno L. zal mogelijk nooit in Leiden kunnen wonen.

 
Tegelijkertijd moeten wij vaststellen dat de verontwaardiging van degenen die in 1956 Felix Meritis bestormden misschien wel legitiemer was dan die van de verontruste burgers te Leiden

Misschien zullen sommige lezers nu al koken van verontwaardiging. Een veroordeelde pedofiel is toch niet vergelijkbaar met een veroordeelde verzetsstrijder? Zeker niet. Maar tegelijkertijd moeten wij vaststellen dat de verontwaardiging van diegenen die in 1956 Felix Meritis bestormden misschien wel legitiemer was dan die van de verontruste burgers te Leiden. De CPN verdedigde destijds de inval in Hongarije en had ook de stalinistische processen in Oost-Europa verdedigd. Maas had elk jaar Stalin met zijn verjaardag gefeliciteerd met een advertentie in het Volksdagblad De Waarheid. Maas was, om het scherp te formuleren, een verdediger van misdadige regimes die miljoenen slachtoffers hadden gemaakt.

Benno L. heeft nooit iemand vermoord, hij heeft (massa)moordenaars ook nooit verdedigd; hij heeft kinderen seksueel misbruikt en is daarvoor veroordeeld. Nu hij vrijgekomen is, meent een liberale krant er goed aan te doen de burgerij te waarschuwen: er komt een pedofiel in jullie buurt wonen. Gelukkig heeft de hoofdredactie bij monde van Marike Stellinga verontschuldigingen aangeboden. Niet alle kennis moet openbaar gemaakt worden. Soms moet een minderheid tegen een meerderheid beschermd worden.

Volwassen genoeg
In de Volkskrant van afgelopen dinsdag meent de liberale rechtsfilosoof Bastiaan Rijpkema dat een rechterlijke toetsing van wetgeving aan de grondwet een bijzonder slecht idee is. De democratie, en zeker de Tweede Kamer, is volwassen genoeg om de rechten van minderheden te respecteren, meent hij.

Oh ja?

Het CD-Kamerlid Wil Schuurman is destijds door haar collega-Kamerleden en door het toenmalige presidium van de Tweede Kamer schandelijk behandeld. Nadat zij door toedoen van linkse amateurterroristen een been kwijtgeraakt was, werd zij op het Binnenhof gehuisvest in een zolderkamer zonder lift. In de Kamer wilde niemand naast haar zitten. De Tweede Kamer is in veel gevallen niet veel beter dan een schoolklas.

Ik heb te weinig vertrouwen in de spontane besluitvorming in grote groepen om het zonder recht op een rechterlijke toetsing aan de grondwet te willen doen. Daarom ben ik blij dat GroenLinks het initiatief genomen heeft om ook in Nederland tot zo'n rechterlijke toetsing te komen.

Meindert Fennema is emeritus hoogleraar en columnist voor Volkskrant.nl. Onlangs verscheen zijn eerste roman Het slachthuis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden