Column

De tv-kijker werd danig mishandeld

 

Beeld anp

Sinds Peter R. de Vries geen tv-programma meer heeft, is hij vaker op tv dan ooit.

Er gaat nauwelijks een avond voorbij waarop hij niet aanschuift, soms in wel twee of drie talkshows, om zijn licht te laten schijnen over misdaad, voetbal, politiek of Peter R. de Vries. Hij heeft de gave van het directe woord: onverschrokken geeft hij zijn mening, in puntige televisietaal. En dat treft: hij had alles al zien aankomen en heeft altijd gelijk. De ideale televisiegast.

Maandag was er iets opvallends aan de hand: Peter R. de Vries met een eigen tv-programma. Hij had er al in diverse tv-programma's over gesproken. Peter R. de Vries: internetpesters aangepakt, heette het, op RTL 5 ingeklemd tussen aansprekende titels als Deurwaarders, Seksverslaafd, Extreme bruiden en Shopping Queens VIPS - zalf voor de zoekende ziel.

'Jacqueline van Doesburg', 27, moeder van twee kindjes, was tegen haar wil op sekssites beland met al haar persoonsgegevens. Jacqueline had naar Peter R. de Vries gebeld, want ze wilde ervan af. Straks zou het hele dorp ontdekken dat ze op een sekssite staat, zei ze met haar gezicht (en haar hotmailadres) vol in beeld. Sinds vier jaar werd ze belaagd door mannen die iets van haar wilden. Ze belden zelfs bij haar thuis aan. De Vries: 'En niet voor een goed gesprek.'

Inspecteur De Vries ging de dader opsnorren. Het werd verteld onder de monotone, dreigende hoofdpijnklanken waarop De Vries, John van den Heuvel en Alberto Stegeman patent hebben: welke speurneus pakt het syndicaat van misdaadmusici eens aan?

Aanknopingspunt één: een 'frivole foto' van Jacqueline met half ontblote borsten, die op haar nepprofiel was geplaatst. Die foto was alleen in bezit van haar ouders, haar zussen, een zwager en haar vriend. Een abc'tje natuurlijk, ver beneden de stand van Peter R. de Vries, misdaadverslaggever.

Deduceren en combineren met Peter: 'Dat kan betekenen dat haar plaaggeest dichtbij moet worden gezocht. Misschien wel heel dichtbij.' Hij nam de kijker bij de hand: 'Misschien is het goed als Jacqueline heel expliciet bij bepaalde familieleden vraagt of ze ermee te maken hebben. Het zou zomaar kunnen dat er een spontane bekentenis uit volgt. Dan is de zaak rond, dat zou mooi zijn.'

Dat Jacqueline daar nou zelf nooit op was gekomen. Het hielp niet: iedereen ontkende, gek genoeg.

Willeke, een zus van Jacqueline, stond ook tegen haar wil op de sekssite. Speurhond Peter rook onraad. Daar was de verborgen camera: op naar de Willeke en haar man Mathijs, die op een camping in Rheeze woonden. Peter: 'Als ik het gesprek nog eens terugkijk, valt me iets op aan de lichaamstaal. Klopt mijn intuïtie wel?'

Reken maar. Net als die van de kijker: alle sporen wezen richting zwager Mathijs. De enige die nog deed alsof, was inspecteur De Vries. Die ging eerst nog langs een internetdetective om het IP-adres van de dader te achterhalen. Later vond hij diens telefoonnummer. Dat had De Vries natuurlijk aan Jacqueline kunnen tonen, die het ongetwijfeld zou hebben herkend, maar zo maak je geen televisie. Met verborgen camera werd de geblurde zwager Mathijs erin geluisd. Wie had dat gedacht.

De Vries sprak hem toe als oom agent: 'Kom er eens mee voor de dag, Mathijs.' Die moest naar het huis van Jacqueline, om te bekennen. Zij wilde haar zwager nooit meer zien, en stuurde hem haar huis uit. Daar eindigde deze flinterdunne detective. Volgde er nog aangifte? Straf? Zit Mathijs in een gesloten TBS-kliniek?

De Vries had dan een internetpester aangepakt, de tv-kijker werd danig mishandeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden