De trucs van Tony Houdini

Zijn overlevingsinstinct heeft Tony Blair al de bijnaam Houdini opgeleverd, naar de befaamde boeienkoning die zichzelf telkens wist te bevrijden....

Van onze correspondent Peter de Waard

Ecclestone-crisis (1997) Formule 1-baas Bernie Ecclestone wordt met veel egards op Downing Street ontvangen door een premier die net heeft aangekondigd corruptie te zullen bestrijden. Later blijkt dat Ecclestone een miljoen pond in de partijkas van Labour heeft gestort en dat de regering bij de Europese Commissie pleit voor een uitzondering op het verbod op tabaksreclame bij Formule 1-races.

Ontslag Peter Mandelson (1998) Minister Peter Mandelson van Handel en schatkistbewaarder Geoffrey Robinson nemen op 23 december 1998 ontslag, nadat is gebleken dat Robinson een zachte lening van 375 duizend pond aan Mandelson heeft gegeven voor de aankoop van een appartement in Kensington. Mandelson keert een jaar later terug in het kabinet, maar moet in januari 2001 opnieuw ontslag nemen wegens paspoortfraude.

Benzinecrisis (2000) Woedende vrachtwagenchauffeurs blokkeren uit protest tegen de hoge benzineaccijnzen alle depots van de oliemaatschappijen. Blairs populariteit daalt naar een absoluut dieptepunt.

Cheriegate (2002) Blairs echtgenote Cherie blijkt in december 2002 een huis voor haar zoon in Bristol te hebben gekocht na bemiddeling door een malafide vastgoedhandelaar. Ze verontschuldigt zich en barst in huilen uit voor de camera's. Tony Blair stelt vast dat de media 'hun pond vlees' hebben gehad. Begin Golfoorlog (maart 2003) Openlijke rebellie van Labour tegen de oorlog in Irak, nadat in februari een miljoen mensen in Londen daartegen hadden gedemonstreerd. Op 18 maart wint Blair met steun van de Conservatieven een debat over de oorlog. Zelfmoord Kelly (juli 2003) Wapenexpert David Kelly pleegt op 18 juli zelfmoord. Hij bleek de bron te zijn van BBC-verhalen over het 'opleuken' door Downing Street van rapporten over massavernietigingswapens. Blair kondigt een onderzoek aan.

Ziekenhuizen (november 2003) Blair wint met een krappe meerderheid van zeventien zetels de stemming over de oprichting van foundation hospitals, elite-ziekenhuizen die meer vrijheid in hun financiering krijgen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden