De truc met de bisonbouillon

We hebben het nog niet gehad over vuile trucs bij kookwedstrijden. Een hele fijne vuile truc is bijvoorbeeld de oven van de kok naast je in het voorbijgaan even stiekem hoger of lager daaien....

MAC VAN DINTHER

Een spectaculaire vuile truc is ooit vertoond bij de wedstrijden om de prestigieuze Bocuse d'Or in Lyon. Volgens geruchten, want bevestigd krijg je dat nooit, heeft een van de deelnemers daar ooit een thuisgemaakte worst meegesmokkeld in een pot ganzenvet. Tijdens de wedstrijd hoefde hij het vet alleen maar te smelten en voilá, daar kwam de worst tevoorschijn. Bien fait.

Tot de minder vuile trucs behoren thuisgemaakte fonds (ingekookte bouillon voor saus) stiekem meenemen in een olijfoliefles, suikerstroop in je koffie verstoppen of kleine versierseltjes naar binnen smokkelen en als niemand kijkt uit je messenfoedraal tevoorschijn toveren.

Echte vuile trucs hebben we nog niet gezien tijdens de Coupe d'Europe des Saveurs Régionals in Languedoc-Roussilion. Er is wel een Pool gesignaleerd met een fles bisonbouillon. Volgens eigen zeggen omdat je die niet binnen twee uur kunt maken. Maar dat had hij van tevoren aangemeld bij de jury die ermee akkoord was gegaan. Verder was er een Poolse dame die bij de dessertwedstijden twee kant-en-klare kokertjes chocola van thuis had meegenomen. Ook dat kan de jury niet ontgaan zijn.

Vandaag is het rustdag voor de bijna tweehonderd deelnemers. De wedstrijden zitten erop, de jury is aan het beraadslagen. Woensdagavond, tijdens een groot gala-diner, wordt de uitslag bekend gemaakt. Tevens wordt dan bekend welke regio zich mag tooien met de titel: 'Lekkerste streek van Europa', de echte hoofdprijs van dit evenement.

Natuurlijk worden in het Nederlandse kamp de kansen gewikt en gewogen. De Zeeuwen, die voor de eerste keer meededen, hebben geen briljante indruk gemaakt. Zij lijken zich toch een beetje vertild te hebben aan de wedstrijd.

De Utrechtenaren hebben beter van zich afgeslagen. De chef-kok André van Doorn, drie jaar terug nog goed voor goud in de categorie vis, moet misschien tot de medaillekandidaten gerekend worden met zijn voorgerecht van geitenkaas, koekjes en wild zwijn. De Amersfoorter Charly de Wijs stal harten door zo ziek als een hond een prachtig visgerecht neer te zetten. Van de Flevolanders dwong Cees den Bouwmeester respect af met een ingewikkelde rollade van haas en konijn.

Ook de Limburgers dichten zichzelf kansen toe. Paul Pollux bij het vlees en Eric Swaghoven bij de voorgerechten kunnen tevreden zijn over hun prestatie. Bertus Liefting heeft een schitterend visgerecht neergezet maar het zichzelf moeilijk gemaakt door de tijd te overschrijden. Mathieu Vanhautem was zeer content over zijn à la minute gemaakte rijstevlaai met pruimenijs. Misschien ook wel een kanshebber.

Er valt weinig van te zeggen. De Fransen zijn uitstekende wedstrijdkoks, Duitsers en Italianen mag je nooit uitvlakken, de Britten hebben maar liefst twintig chefs uitgezonden, dus dat belooft ook wat.

Jammer genoeg hebben we die nauwelijks aan het werk gezien. Omdat de landen op alfabet waren ingedeeld, konden we alleen wat Polen, Portugezen, Noren en een enkele Italiaan zien koken.

Daar leken geen serieuze kanshebbers tussen te zitten. De Polen, die ook met een grote delegatie in Frankrijk zijn, kwamen met gerechten die zo uit de Margriet van de jaren vijftig leken te zijn geknipt: grote stukken vlees en vis, overvloedig gegarneerd met grote bladen sla en schijven tomaat.

Alleen een zeer zelfverzekerde kok uit Warschau baarde opzien met zijn bisonbout aan het spit. Als de jury van spektakel houdt, zit hij goed.

Mac van Dinther

Tot en met vrijdag worden de Europese Kampioenschappen Koken gevolgd in deze rubriek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden