Nieuws

De Troonrede van 2022 komt uit een schouwburg, vanwege verbouwing Binnenhof

De Troonrede komt dit jaar uit de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. In de hoop dat er in september ‘geen coronamaatregelen nodig zijn’, denken de voorzitters van de Eerste en de Tweede Kamer dat de schouwburg de ideale plek is, nu de Ridderzaal voorlopig niet beschikbaar is.

Raoul du Pré
De Koninklijke Schouwburg in Den Haag.  Beeld ANP
De Koninklijke Schouwburg in Den Haag.Beeld ANP

Dat schrijven de voorzitters Jan Anthonie Bruijn (Eerste Kamer) en Vera Bergkamp (Tweede Kamer) in een brief aan de leden van hun Kamers. Het gaat om de tweede verhuizing op Prinsjesdag in korte tijd: in 2020 en 2021 werd de Ridderzaal vanwege corona noodgedwongen verlaten, omdat daar onvoldoende ruimte was om onderling afstand te houden. Daarom week de ceremonie uit naar de Grote Kerk, een eindje verderop.

Dat bleek niet ideaal. Er paste slechts een beperkt aantal gasten in, omdat er bij de kerk anders onvoldoende ruimte was voor de hulpdiensten. Ook was de omgeving te krap voor het traditionele militaire ceremonieel dat de tocht met de Glazen Koets en de Troonrede omgeeft. Inmiddels is ook de Ridderzaal niet meer beschikbaar, omdat op het Binnenhof de grootscheepse renovatie begonnen is. Daarom waren Bruijn en Bergkamp op zoek naar een alternatieve locatie.

Die denken ze gevonden te hebben in de schouwburg, in het centrum van Den Haag, op loopafstand van het Binnenhof. De zaal en de directe omgeving bieden genoeg plek voor ruim 800 gasten en voor de hulpdiensten buiten. De voorzitters denken zo iedereen ‘op passende wijze’ te kunnen ontvangen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden