De trog van tv-pulp is zo diep als het heelal groot is

De nieuwe realityshow van RTL 5 zinkt dieper dan wat er tot dusver aan formats over ons is heengekomen.

Haro Kraak
Nicolette Kluijver presenteert Get The F*ck Out Of My House. Beeld RTL
Nicolette Kluijver presenteert Get The F*ck Out Of My House.Beeld RTL

Op dit moment, terwijl u dit leest, zit een tv-maker een format te bedenken dat de grenzen van het betamelijke oprekt. Wat kun je een mens aandoen, vraagt hij zich af, terwijl hij mijmert over programma's als De Gouden Kooi, The Raft en Utopia. Hoe weinig menselijke waardigheid accepteren we in ruil voor roem, geld of dat ongrijpbare kulargument dat levenservaring heet?

Vraag het de deelnemers aan de nieuwe RTL 5-realityshow Get The F*ck Out Of My House. Of doe maar niet, want ik heb maandag de eerste aflevering gezien en ben ervan overtuigd dat je geen zinnig antwoord krijgt - de casting is vakwerk, zullen we maar zeggen.

De deelnemers hebben zich opgegeven om met honderd mensen te worden opgesloten in een huis dat is ingericht voor vier personen. Wie na veertig dagen als laatste overblijft, mag de huishoudpot van 100 duizend euro hebben. Of wat daarvan over is - vermoedelijk niet veel, want op dag één werd er al duizend euro uitgegeven aan voedsel.

Omdat een vrijwillige opsluiting met een vreemdelingenlegioen in een te krappe ruimte nog niet spannend genoeg is, begon de aflevering met een vooruitblik op wat komen gaat: iemand valt flauw van de honger, mensen beginnen te knokken en er worden repetitieve bewegingen onder een laken gemaakt, gefilmd in infrarood uiteraard. Wist je trouwens dat zo'n sociaal experiment oerdriften in de mens losmaakt? Dat je niet denkt dat het louter om het leedvermaak en spektakel gaat.

Zodra ze het huis betraden, klauterden de deelnemers als ratten in de val over elkaar heen. Wc-rollen werden gejat, gordijnen en roedes ook, want ja, je moet overleven dus je weet nooit wat van pas komt. 'Het lijkt de fucking Holocaust wel', zei een jongen die werd omschreven als make-up artiest, een opmerking die mag meedingen naar meest ongepaste Godwin aller tijden. Een andere kandidaat had een rakere typering: 'Gekkenhuis'.

Je zou denken dat de bodem nu in zicht is, misschien zelfs bereikt, maar ik vermoed dat het tegenovergestelde waar is: de trog van tv-pulp is zo diep als het heelal groot is. Telkens als je denkt dat je er bent, dijt-ie uit. En zo hoort het ook.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Anita Witzier in Novadic-Kentron. Bron: KRO-NCRV. Beeld Stijn Ghijssen
Anita Witzier in Novadic-Kentron. Bron: KRO-NCRV.Beeld Stijn Ghijssen

Een inkijkje in een gesloten inrichting was maandag ook op NPO 1 te zien. In het tweede seizoen van Anita wordt opgenomen ging Anita Witzier, naast e-bikeboegbeeld ook presentatrice, op bezoek bij twee verslavingsklinieken. Openhartig praatten de patiënten over hoe ze in een spiraal van dagelijks gebruik van alcohol, coke en ghb terechtkwamen. Wie niet in beeld wilde, werd geblurd.

Vorig jaar kwam het programma in opspraak na onthullingen in Trouw: de producent zou de psychiatrische instelling onder de druk hebben gezet. Maar nu zag je alleen maar integere bedoelingen. De tv-dokter zou bepaalde andere formatbedenkers er weleens een paar uur naar willen laten kijken. Gedwongen opname.

V's televisierecensententeam bestaat uit Julien Althuisius, Hanna Bervoets, Gidi Heesakkers, Frank Heinen en, deze week, Haro Kraak.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden