De treitervlogger die na zijn excuusvlog vergeven en vergeten werd

Op YouTube verschijnt een gelikt geproduceerde video waarin Ismail Ilgun sorry zegt.

null Beeld
Beeld

Ismail Ilgun is treitervlogger-af, aldus Ismail Ilgun in zijn 'excuusvlog'. Het donderdag op YouTube verschenen mea culpa is feitelijk geen vlog, wel een gelikt geproduceerde video waarin Ilgun sorry zegt. Tien keer, om precies te zijn.

Het was een moetje, die video. Het Openbaar Ministerie bepaalde vorige maand dat Ilgun niet wordt vervolgd voor opruiing, belediging van het openbaar gezag en het opzettelijk aantasten van de eer of goede naam van anderen, mits hij voor september excuusgesprekken zou voeren en een excuusvlog zou maken voor de bewoners van de Zaanse wijk Poelenburg.

Zodoende is nu te zien hoe hij lachend free hugs uitdeelt aan dagjesmensen en toeristen bij de Zaanse Schans. Hoe rapper Fresku hem bedankt voor de Achterbuurten-serie die hij maakt in opdracht van het Algemeen Dagblad. Hoe hij met Arie Boomsma in diens sportschool hangt en zegt: 'Ik wil alleen maar geïnspireerd raken door mooie mensen, zoals Arie.' Hoe Matthijs van Nieuwkerk hem bemoedigend op zijn pet tikt. Ook YouTuber Anna Nooshin, zanger Spinvis en filmmaker Martin Koolhoven steunen hem.

De afgelopen periode kreeg Ilgun allerlei podia om zijn positieve vibes only-boodschap uit te dragen. 'Vorig jaar stond ik voor de Vomar, nu sta ik hier,' besloot hij in augustus zijn praatje op Lowlands. Begin deze week liet hij zich interviewen in Club Hub, een nieuwe dagelijkse liveshow voor jongeren van de publieke omroepen. Een paar dagen eerder kwam hij met een plastic tas in de hand een kampeerterrein opgewandeld voor het online zomerprogramma Tims Tent (VPRO) van Tim den Besten, zijn eerste keer ooit op een camping.

Ismail Ilgun (19) Beeld Ivo van der Bent
Ismail Ilgun (19)Beeld Ivo van der Bent

Ze zwommen en hadden het onder meer over meisjes, gelovig zijn zonder te bidden en zijn goede huid. In de campingwinkel scharrelde Ilgun met Den Besten een typische Vomar-maaltijd bij elkaar: kipsalade met goedkope broodjes.

Aanbeland bij het krantenrek wees Den Besten op het AD: 'Hé, dit is jouw krantje. Lees je 'm iedere dag?'

Ilgun: 'Niet elke dag man.'

Den Besten: 'Wanneer lees je hem dan?'

Ilgun: 'Niet.'

Hij had onlangs zijn eerste boek uitgelezen, vertelde hij trots: The medium kills the message van Pieter van den Blink, over media, journalistiek en kijkcijfers. Hoe nu verder, wilde Den Besten terug bij de tent weten. Acteren zou hij wel willen proberen, dagdroomde Ilgun. Ook hoopt hij documentaires te maken en is hij van plan door te gaan met zijn YouTube-kanaal.

Ook de sorryvideo eindigt met de wens in beeld te blijven: 'Jullie gaan nog veel van Izzy horen.'

Is het niet op YouTube of in de talkshow van Matthijs van Nieuwkerk, dan misschien in programma's als Expeditie Robinson en De Slimste Mens (meer boeken lezen, ook dat staat op Ilguns to-do list). Of - mocht het anders lopen - over een jaar of twintig in een aflevering van Andere Tijden, over de treitervlogger die na zijn excuusvlog vergeven en vergeten werd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden