De treinbommen hebben hun doel bereikt

Drie minuten stilte in heel Europa om de bomaanslagen in Madrid te herdenken. Ik heb deze minuten verontrust laten passeren....

Het journaal van acht uur doet verslag zonder kritische kanttekening bij de getoonde emoties. Dat verontrust me zeer. Beseft het volk eigenlijk wel dat zij met haar politieke tegenstem tegemoet komt aan de wensen van de bommenleggers? Waarom hoor ik dit kritische geluid niet in het journaal? Waar zijn de Europese politici die het Spaanse volk deze spiegel voorhouden?

Niet alleen het volk uitte zich in onnadenkende retoriek. Schokkend was de winnende socialistische partij die in krachtige bewoordingen Amerika en Groot-Brittannim de oren sloeg: 'Het is de laatste keer dat Amerika en Groot-Brittannien oorlog op basis van leugens zouden voeren. Spanje zal ten aanzien van de kwestie-Irak aansluiting zoeken bij Duitsland en Frankrijk. Voor het eind van de zomer worden de Spaanse troepen teruggetrokken uit Irak.' Nog nooit heb ik zoveel politieke domheid in journaal gezien. De bevolking van Spanje heeft zich tezamen met haar toekomstig politiek leider achter de bommenleggers geschaard. De bommen hebben hun doel bereikt. De weg is vrij gemaakt voor bomaanslagen elders in Europa.

Europa had de drie minuten stilte beter kunnen benutten om Spanje tot de orde te roepen en de aldaar heersende hysterie tot de juiste proporties terug te brengen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden