DE TRANSFER

Vanavond, met de start van het nieuwe commerciële station SBS6, wordt het nieuwe winterseizoen op televisie voor geopend verklaard. Deze week kan het station zich nog waarmaken zonder de concurrentie van Veronica (start donderdagnacht om 00.05 uur)....

Fred Emmer

In 1967, ten huize van Jan Blokker, heeft oud-nieuwslezer Fred Emmer nog eens bedankt voor de eer. Maar nu zal het er toch van komen: een programma voor de VPRO. Eenmaal bij Blokker thuis schrok Emmer terug voor het voorlezen van opruiende teksten tegen religie en koningshuis.

Emmers carrière betrof aanvankelijk de radio, toen het NTS-Journaal, even in de reclame, een modellenbureautje, weer NOS Journaal en toen - 1985 - naar Europa TV. Sindsdien nog één keer zelf in het nieuws met zijn boekje met erotische verhalen. Het komende seizoen gaat hij, samen met ene Britta Hosman, het programma Waskracht presenteren, een 'nieuwsprogramma voor onvolwassenen'.

Hugo van Rhijn

Verliet ooit overhaast het NOS Journaal voor Joop van den Ende's mislukte TV 10. Door de Journaal-leiding werd hij gedwongen eerder op te stappen omdat hij, nog bij de NOS in functie, al druk aan het werk zou zijn voor Van den Ende. Was niet waar, heeft Van Rhijn altijd volgehouden. Wèl waargebeurde en ook nog eens ònverklaarbare zaken vormen nu de ingrediënten voor de serie Ongelooflijk, Van Rhijn's nieuwe tv-programma dat wekelijks bij SBS 6 wordt uitgezonden.

Rolf Wouters

Begon ooit bij RTL met een datingshow - wat toen nog gewoon koppel-programma heette - en lijkt zich te willen specialiseren in het show-genre. Onder de onbegrijpelijke titel Uhhh . . . Vergeet je tandenborstel niet vermaakt hij nu bij Veronica een zaal met opvallend spontaan volk. Hierbij is de clou dat allerlei onverwachte produkten (een pak hagelslag) in reiskoffers en -tassen het paspoort vormen voor een reis, als beloning in de eindronde.

Wouters - type joviale schoonzoon - is in het programma Liefde op het eerste gezicht in de weer als koppelaar. De winnaars moeten eerst een avond samen uit om zich vervolgens weer te rapporteren bij Wouters. 'En . . ?'

Martijn Krabbé

'De zoon van' stapte over van de TROS naar RTL 4 en gaat daar iedere maandagavond De postcode record show presenteren. Krabbé, begonnen als diskjockey (platen draaien gaat hij straks ook weer voor Hitradio Veronica doen), lijkt zo'n beetje te worden klaargestoomd voor het grotere werk: Ron Brandsteder, Peter Jan Rens en Hennie Huisman hebben ook het eeuwige leven niet.

Pieter Jan Hagens

In vroeger dagen werd er nog wel eens van opgekeken als een uitgesproken VARA-type (een Postema, een Bosboom, een Bom) voor de concurrentie koos. Pieter Jan Hagens werkte dertien jaar voor de VARA (vooral radio, later ook tv met Jules Unlimited over techniek en avontuur, en het mediaprogramma Zappelin) en gaat nu een wekelijkse 'nieuwsshow' presenteren bij Veronica. Wel ja. Je bent nog jong, je wilt wel eens wat, maar bij de VARA heb je nu eenmaal Witteman, Barend en De Leeuw nog vóór je.

De titel Hagens suggereert dat we te maken krijgen met een personality-show, maar het geheel vernieuwde Veronica wil ook nieuws máken in het programma. Eerste aflevering is op 6 september, direct na de rechtstreekse uitzending van de topper Nederland tegen Wit-Rusland.

Paul Haenen

Heeft zich weer verzoend met de VPRO en komt straks met Dolman's Vrolijke Vrijdag en Haenen voor de Nacht. Vorig seizoen was Haenen een béétje boos op de VPRO, zo vertelde hij aan menig talkshow-presentator, omdat de omroep weigerde hem op prime time te programmeren. Met Dolman's Vrolijke Vrijdag krijgt hij nu alsnog zijn zin.

Goedele Liekens

Als er een sexprogramma te maken valt, valt de naam van de voormalige Miss België, valt de naam van het meisje dat de uitdrukking 'Heu' kortstondig populair maakte op de Nederlandse tv, en valt de naam van de seksuologe die het woord 'kut' nooit in de mond zal nemen. 'Ik ben geen bouwvakker', liet ze zich tegenover interviewer Camps in Elsevier ontvallen.

Ze meldde daar tevens niet tot in der eeuwigheid dat meisje van die sexprogramma's te willen blijven. Toch doet ze straks bij SBS6, wat ze eerder bij Veronica (Love Life), RTL 4 (Liefde, lusten en lasten) en op de vijfdelige videoband (Sex, je lust en je leven) ook al deed: kleppen over sex en relaties. De titel: Over sex gesproken.

Rob Oudkerk

De NCRV heeft straks zijn eigen tv-dokter. De Amsterdamse huisarts Rob Oudkerk publiceerde al veelvuldig in kranten en krijgt nu een tv-programma: NCRV-Spreekkamer. Met 's mans eigen vitaliteit is het kennelijk dik in orde, want behalve tv-maker is Oudkerk ook nog eens Kamerlid namens de PvdA.

Theo van Gogh

De filmmaker en columnist profileert zich in geschriften vooral als een ruziezoekertje, maar weet zich op televisie juist te onderscheiden door een zachtmoedige en serieuze aanpak. Hij verhuisde van de Amsterdamse zender AT 5, via RTL 5 naar SBS 6. Het maakt Theo van Gogh allemaal niet zo bar veel uit voor welke omroep hij werkt, zolang er maar niet aan de formule van Een prettig gesprek wordt gesleuteld. Dat gebeurt dan ook niet: een wekelijks gesprek van een uurtje met één gast.

Sierd de Vos

Hij maakte altijd de 'leukige' mini-reportages bij Studio Sport. Ethiopische hardlopers achter een bord Hollandse snert, doping in de duivensport, dat type onderwerpen. Toen Ellen van Langen in 1992 Olympisch Kampioen werd en nog stond na te hijgen holde De Vos haar tegemoet om haar, per draagbare telefoon, de gelegenheid te bieden haar vriend te woord te staan. Het leidde tot het onsterfelijke 'Hallo lieffie' en een spotje voor PTT Telecom. Maar De Vos wilde ook wel eens hogerop. Wilde vaste presentator van Studio Sport worden of eens een belangwekkende voetbalwedstrijd becommentariëren. Dat zat er voorlopig niet in en dus vertrok De Vos naar het commerciële abonneekanaal SuperSport.

Ben van der Burg

De oud-schaatskampioen deed het tijdens zijn actieve sportcarrière al zo aardig op tv. Een lachebekje en chaoot. Stelde de sportverslaggever een vraag dan kwam er in ieder geval geen sjabloontekst uit. Dus draafde Van der Burg nadien van panel naar panel. De gewone mens is momenteel erg populair in Hilversum, dus Van der Burg trok deze zomer, samen met een cameraman door het land op zoek naar gewone, leuke en spontane mensen. Schoof desnoods gewoon aan bij zijn slachtoffers en bestond het om op te merken dat het eten 'echt helemaal niks was'. 'Ik zei toch dat ik niet kon koken, was het robuste commentaar van de gastvrouw. Bij SBS6 keert hij weer terug naar de sport met het programma Ben op de stip, voetbal dus.

Albert West

Krijgt Pierre Kartner, na jaren van geklaag en gesteun over 'een Hilversumse boycot van het produkt van eigen bodem' tòch nog zijn zin: het Hollandse liedjes-programma Op volle toeren keert terug. Althans, de nieuwe versie heet Op nieuwe toeren. De TROS zendt het wederom uit en zanger Albert West wordt de nieuwe Chiel Montagne.

West, die zelf in een grijs verleden vooral furore maakte met Engelstalig repertoire, houdt vast aan de beproefde formule met een gezellig meeklappend publiek.

Pieter Storms

De ex-Nieuwe Revu-verslaggever maakte vorig seizoen een opvallend tv-debuut bij RTL 5 als beschermheer van door (overheids)instanties platgewalste onzaligen. Storms - 'Píeter Storms' - zet zijn zoektochten naar gerechtigheid voort bij SBS 6. Verzekeringsmaatschappijen, studiebeursverleners en winkeliers kunnen de luiken beter sluiten als de man met de camera komt binnenstormen. Behalve Breekijzer maakt hij ook Fataal Moment, een programmareeks waarin het ook al om leed en ellende van de 'gewone mens' zal draaien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden