De topman volhardt in stilte

Boze KPN-beleggers willen eindelijk weten wat het bedrijf vindt van het bod dat America Móvil op het telecombedrijf heeft uitgebracht. Ze krijgen nul op rekest.

VAN ONZE VERSLAGGEVER WILCO DEKKER

DEN HAAG - Dat de verkoop van dochter E-Plus door KPN woensdag met Noord-Koreaanse percentages (99,9 procent) wordt goedgekeurd, betekent niet dat de miljardendeal ook van harte wordt gesteund. Boze particuliere beleggers memoreren tijdens een drukbezochte aandeelhoudersvergadering op het Haagse hoofdkantoor de 'grote blunders' van de KPN-top, die het afstoten van het Duitse kroonjuweel noodzakelijk maken. Ze herinneren het bestuur aan de gouden tijden, toen het aandeel KPN nog tientallen euro's noteerde. Nu, op 2,37 euro, 'kun je er geen kop koffie meer van kopen'.

E-Plus wordt voor 8,5 miljard euro verkocht aan Telefónica Deutschland. KPN, dat ooit grote internationale ambities had, wil verder als een financieel gezond Nederlands telecombedrijf, dat ook actief is in België. Of het zover komt, is de vraag. America Móvil, het bedrijf van Carlos Slim, heeft begin augustus laten weten KPN over te willen nemen. Omdat het aangekondigde bod op zich liet wachten en onduidelijk bleef wat de Mexicanen precies van plan zijn, heeft de bevriende Stichting Preferente Aandelen B KPN onlangs een beschermingswal opgeworpen.

Met een extra pakket aandelen is de zeggenschap bij KPN tijdelijk overgenomen. Dat moet de Mexicanen dwingen tot onderhandelingen met KPN en met de Nederlandse overheid, die garanties wil voor 112, C2000 en andere zaken betreffende de nationale veiligheid. En misschien komt er ook wel een hoger bod dan de 2,40 euro per aandeel die de rijkste man ter wereld nu voor KPN overheeft.

Die moeizaam verlopende onderhandelingen hangen als een schaduw over de aandeelhoudersvergadering, die is bijeengeroepen om te besluiten over de verkoop van E-Plus. Een bod van America Móvil staat niet op de agenda, dus mag er niet over worden gepraat. 'We hebben een olifant in de kamer', zegt directeur Jan Maarten Slagter van de beleggersvereniging VEB. Hij roept al weken dat KPN-topman Eelco Blok eindelijk eens moet zeggen wat hij vindt van het voorgenomen Mexicaanse bod. Maar ook woensdag houdt de al bijna twee maanden durende stilte aan. Blok wil wel praten over het 'uitermate aantrekkelijke profiel' van KPN na de verkoop van E-Plus, maar niet over de onderhandelingen. En de twee nieuwe Mexicaanse commissarissen van KPN zijn wijselijk thuisgebleven. Slagter geeft de moed al na veertig minuten op. 'Ik zal America Móvil niet meer noemen', belooft hij president-commissaris Jos Streppel, die de vergadering voorzit.

America Móvil had al eerder laten weten de verkoop van E-Plus te steunen, nadat Telefónica het bod had verhoogd. Daardoor hoeft de Stichting KPN haar meerderheid niet in stelling te brengen. Voorzitter en oud-VNO-voorman Jacques Schraven ('ik ben die olifant') laat weten dat de stichting voor is, maar zich van stemming zal onthouden. De Stichting bemoeit zich ook niet met de laatste twee agendapunten: een veel bekritiseerde 'aanblijfbonus' van 6,5 ton die de baas van E-Plus krijgt als de deal toch niet doorgaat en de reparatie van een aandelenbonus voor de KPN-top.

Ook die valt slecht. 'In deze omstandigheden een ton pakken, dat kun je toch niet maken', roept een boze aandeelhouder annex werknemer. 'Ik zie om mij heen dat mensen worden ontslagen. Ik roep Eelco Blok op dat geld in een fonds te storten om deze mensen te helpen.' Antwoord krijgt hij niet. Volgens voorzitter Streppel is het niet de bedoeling dat de vergadering zich bemoeit met 'wat de heer Blok met zijn portemonnee doet'. En als er iets te melden valt over de onderhandelingen met America Móvil, dan krijgen de aandeelhouders dat natuurlijk direct te horen. En zo is binnen tweeënhalf uur de verkoop van E-Plus, waarvoor KPN veertien jaar geleden 20 miljard euro betaalde, goedgekeurd.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden