De topman drinkt bubbels in de zon

Thuis is de wijnkelder van bankier Rijkman Groenink 'behoorlijk vol'. Maar ook bij ABN Amro heeft de topman de beschikking over een 'bijzondere wijnkelder....

René Didde

Deze en andere Privé-achtige inkijkjes biedt de zojuist verschenen Wijngids voor het Zakenleven 2004 van de wijngoeroe Hubrecht Duijker (Uitgeverij de Prom, 15 euro).

In de gids bundelt Duijker columns uit het Financieel Dagblad en interviewt vinologe Janna Rijpma twintig meer en minder bekende captains of industry.

De meeste van hen vallen op dure wijnen, voor tweederde van Franse origine (Bordeaux en Bourgogne). Omdat de dames en heren op safe spelen als er zakelijke gasten komen. En ondanks de recessie wordt er niet bezuinigd op eten en drinken.

Zo is Ad Scheepbouwer 'gek op champagne, maar alleen als het mooi weer is'. En schenk de KPN-topman geen slechte bubbels in de zon, want die blijven teveel in je strot hangen, zegt hij. 'Daarom laat ik zo'n glas op recepties meestal staan', aldus Scheepbouwers harde oordeel over de ontvangsten die hem kennelijk worden bereid.

Thuis heeft Scheepbouwer 'maar vijftig flessen', waar hij elke dag van drinkt. 'Behalve als ik af wil vallen.'

Als Groenink of Scheepbouwer Heineken-topman Antony Ruys te eten krijgen, kunnen ze hun dure wijnen beter in de kelder laten. De voorzitter van de Raad van Bestuur van Heineken vindt zichzelf 'van nature een zuinig mens, dus met een Pétrus van 750 euro per fles hoef je bij mij niet aan te komen.'

Ruys is ontroerend openhartig: 'Een wijnspecialist kun je me absoluut niet noemen. Toch ga ik vooruit, want de laatste tijd herken ik eindelijk kurk in de wijn.' Door kurk in de wijn wordt een topwijn totaal ondrinkbaar.

Bankier Groenink heeft bij ABN Amro zelfs een wijncommissie ingesteld. 'Wij hebben een zeer uitgebreide kelder, maar dat is ook wel nodig. Alleen al de Raad van Bestuur heeft een aantal lunchkamers.' Daar kan ongestoord spijs en wijn worden geconsumeerd.

Een lunchkamer is geen overbodige luxe, want elders in de gids zegt makelaargigant Cor van Zadelhoff: 'Als ik een makelaar of bankier met iemand zie lunchen, weet ik gelijk al waar ze het over hebben en dat is niet goed.'

Makelaar Van Zadelhoff legt uit dat hij zo'n lunch 'gewoon keihard werken' vindt. 'Zeker als ik erachter wil komen wat een toekomstige zakenrelatie precies wil. Je praat nu eenmaal makkelijker tijdens een lekkere hap en een goed glas wijn, dan dat je koud bij iemand aan zijn bureau zit. Voor zo'n lunch neem ik dan ook alle tijd.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden