De top van de VVD komt graag bij Henk Bolk

Als Henk een feestje geeft dan sta je verbaasd wie er allemaal aan komt waaien. Halbe, Han, Ivo en Anouchka. Hans en Loek. Mark kon niet, die was in Oostenrijk, maar anders was hij zeker gekomen want Mark Rutte en Henk Bolk zijn vrienden.

Ze bellen en sms'en. 'Als hij hier is grijp ik hem om de nek. Doe ik echt!' Henk staat op en legt een arm om mijn nek, spant die arm. 'En daarna gaan we soep eten thuis bij mijn zus Truus. 'Het is 193 kilometer van het Plein in Den Haag naar Bolk Transport in Almelo, maar het is de moeite waard want 'wie niet in de telefoon van Henk Bolk staat, hoort eigenlijk niet in de Haagse politiek thuis' zei Halbe Zijlstra, vrijdag tijdens het feestje. In zijn ruime, van leren stoelen en directeursbureau voorziene werkkamer, foto van Mark Rutte en Henk Bolk in de kast, vraag ik hem naar zijn geheim. 'Er is geen geheim, Toine', en Henk legt zijn rechterhand op mijn schouder. 'Zeg, we gaan zo even haring eten.

'Henk Bolk is de man met de zilveren haren en de gouden pilotenbril. Hij was 21 toen zijn vader stierf en hem het bedrijf naliet. Nu is hij 73, gepensioneerd maar nog wel president-commissaris van Bolk Transport, groot in exceptioneel vervoer, herkenbaar aan de huiskleuren groen en geel. Hij is er elke dag. En als hij er niet is, zijn er de foto's en het kleine bronzen standbeeld in de gang. De eerste haringparty van Henk Bolk, eenentwintig jaar geleden, had vijftien gasten.

De laatste, vorige week, zeshonderd. Inclusief alle burgemeesters van de regio, de commissaris van de koning, Tweede Kamerleden van VVD en CDA, europarlementariërs, Eerste Kamerleden, Loek Hermans, Bernard Wientjes. 'We pakken de haring als middel om te netwerken.'

Henk Bolk. Wie staat er niet in zijn telefoon?

Maar vooral is Henk van de VVD. Bij het Cure for Cancer Gala in Noordwijk had hij een tafel met Frans (Weekers) en Fred (Teeven), 'Ik kan super met hem, het is echt een vrolijke vent.' Hans van Baalen is zijn vriend. Henk Kamp was tussen twee ministerschappen door drie jaar commissaris bij Bolk. 'Kijk, Toine, ik zeg geen meneer Kamp, maar Henk. En tegen Jeanine zeg ik Jeanine, geen mevrouw Hennis-Plasschaert. Dat is gewoon een heel andere benadering.' Die benadering. Het geheim. Het begon met de vader van VVD-Kamerlid Han ten Broeke, die uit Almelo komt. Zijn zoon wilde graag in het Europees Parlement, of Henk eens met hem wilde praten. Vier uur en 'twaalf bakken koffie' later waren ze vrienden. 'We hebben een leuke staatssecretaris, zei Han vervolgens, zal ik die eens langs sturen?

Stapte er uit de auto een lange vent, deed zijn jasje dicht en zei: ik ben Mark Rutte. We praatten twee uur. Hij zei: Henk, ik heb het gevoel dat ik hier vaker moet komen.' Dat doet-ie, tussen alle drukte van de belastinghervormingen en het Griekse drama door. Ik bel Han ten Broeke en hij vertelt over de verkiezingscampagnetruck die Henk voor hem regelde, inclusief een gepensioneerde chauffeur. 'Als je in Henks telefoon staat', zegt Han, 'dan belt hij je net zo lang tot hij zijn zin heeft. Op zo'n sympathieke en aanhoudende manier, dat is een gave.'

Maar kom, we gaan haring eten. Henk rijdt door Almelo, stopt bij Vistaria Schaap van Johan Schaap, die de nieuwe haringen voor het haringfeest regelde. 'Hoeveel waren het er nou, Johan?' Johan: 'Ik denk wel 2.200.' Henk: 'Harde werkers als Johan, daar hou ik van.' Henk weet wat ze denken. 'Gisteren was hier een ex-wethouder en die zei: Henk, er wordt wel over je gesproken. Koop jij mensen om? Ik zei: beste man, ik betaal niets. Ik heb korte lijnen, maar ga er geen misbruik van maken.' Vriendschappen gebruiken, dat moet je niet doen, zegt Henk. Eén keer heeft hij het gedaan: een sluisdeur bij Eefde was kapot waardoor de binnenvaartschepen van de containerterminal in Hengelo niet verder konden. Bolk Transport heeft een belang in die terminal.

'Toen heb ik Melanie gebeld: ik heb een probleem, de schepen liggen vast. Ze belde de volgende ochtend terug en zei: Henk, we kijken er met spoed naar. 'In zijn kamer en in het bedrijf hangen foto's van zijn inmiddels overleden hond Dido. 'Hij was mijn beste vriend. Honden zijn eerlijk. Die doen zich niet anders voor, zoals mensen dat wel doen.' Hand op mijn schouder. 'Het egoïsme is steeds meer troef in de wereld. Dat zeg ik ook tegen Mark. Dat vind ik, Toine, dat vind ik echt.'

Bolk Transport. In het kantoor hangen foto's van hond Dido.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden