top trump en kim

De ‘top der toppen’ is mislukt: ‘Kim wil dat we alle sancties opheffen’

De Amerikaanse president Trump en Kim Jong-un zijn er niet in geslaagd een nieuw akkoord te sluiten over de ontmanteling van het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma. De leiders braken de onderhandelingen donderdagmiddag voortijdig af.

Kim Jong-un en Donald Trump.Beeld AFP

Wilt u dit verhaal liever beluisteren? Hieronder staat de door Blendle voorgelezen versie.

Volgens Trump wilden de Noord-Koreanen dat alle economische sancties van tafel gingen. In ruil daarvoor waren ze bereid het nucleaire complex bij Yongbyon op te geven. ‘Maar dat is niet genoeg’, aldus Trump. ‘We weten dat er nog een complex is waar uranium kan worden verrijkt.’

Volgens Trump zijn hij en Kim in goed overleg uit elkaar gegaan. Diplomaten van beide landen zullen de komende tijd verder onderhandelen.

De mislukking van de top is opmerkelijk, omdat delegaties van beide landen al vorige week in Hanoi bijeenkwamen om een akkoord voor te bereiden. Tijdens de ontmoeting leek de sfeer tussen Trump en Kim uitstekend. Trump roemde donderdagochtend de ‘goede band’ met de Noord-Koreaanse leider. ‘De relatie is gewoon erg goed en wanneer je zo’n goede relatie hebt, kunnen een hoop goede dingen gebeuren.’ Ook zei Trump dat tijdens het diner van woensdagavond ‘heel veel goede ideeën over tafel gingen’.

Donderdagochtend troffen Trump en Kim elkaar voor de slotonderhandelingen over de tekst van het akkoord. Daarna zouden de twee leiders een werklunch hebben, maar deze werd op het laatste moment afgezegd. De persconferentie van Trump werd met twee uur vervroegd. Op het tijdstip dat Trump en Kim de geplande ‘tekenceremonie’ zouden hebben, stond de Amerikaanse president de pers te woord.

Het nieuws veroorzaakte een negatieve schokgolf op de Zuid-Koreaanse beurs. De Zuid-Koreaanse regering hoopte juist na de top de (economische) samenwerking met Noord-Korea uit te breiden.

Geen overhaaste ontwapening

Bij aanvang benadrukte Trump dat het ontwapeningsproces van Noord-Korea niet overhaast moet worden. ‘Ik zeg al vanaf het begin dat snelheid niet belangrijk voor me is. Ik waardeer erg dat de testen met nucleaire raketten zijn gestopt’, zei Trump tegen enkele verslaggevers van het Witte Huis die voor de bespreking aanwezig mochten zijn. ‘We willen gewoon de juiste deal sluiten.’ Sinds november 2017 heeft Noord-Korea geen testraketten meer gelanceerd.

De top in Hanoi moest concrete resultaten opleveren, had Trump van tevoren gezegd. Bij de vorige ontmoeting in Singapore, acht maanden geleden, werden vooral goede intenties uitgesproken. Een concrete uitwerking ontbrak en ook in de maanden erna konden diplomaten van beide landen het niet eens worden over vervolgstappen.

In Singapore werden vier afspraken gemaakt: Noord-Korea gaat ‘werken aan volledige denuclearisatie van het Koreaanse schiereiland’; de VS en Noord-Korea gaan hun (diplomatieke) betrekkingen verbeteren; beide landen streven naar een vredesverdrag om de Koreaanse oorlog (1950-1953) formeel te beëindigen; en Noord-Korea helpt de VS om de stoffelijke overschotten van Amerikaanse soldaten uit Noord-Korea te repatriëren. 

Alles wat u moet over de top in Vietnam

Kim Jong-un praat voor het eerst met journalisten

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft tijdens zijn ontmoeting met de Amerikaanse president Trump in de Vietnamese hoofdstad Hanoi voor het eerst vragen van buitenlandse journalisten beantwoord. ‘Voor de mensen is dit geweldig, net een sciencefictionfilm.’

Reportage: Trump en Kim dromen even weg in Vietnam

Donald Trump probeert Kim Jong-un te verleiden zijn kernwapens op te geven door hem economische voorspoed voor te spiegelen. De locatie van hun onderhandelingen is veelzeggend: het voorheen arme en gesloten Vietnam.

Wat stond er op het spel bij ‘de top der toppen’? 

Het was tijd voor echte afspraken over ontwapening met Noord-Korea. Voor minder schuift de Amerikaanse president Donald Trump nu niet aan tafel voor de top met Kim Jong-un.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden