De Top 10 van nieuw ontdekte organismen

De Amerikaanse Arizona State University vormt jaarlijks een commissie van internationale wetenschappers die hun tien favoriete nieuw ontdekte soorten kiezen. Daarmee willen ze de aandacht vestigen op het behoud van de biodiversiteit en de promotie van de taxonomie, de wetenschap die onder meer levende wezens ordent in soorten en families.

Halieutichthys intermedius
Een wonderbaarlijk lelijk dier, plat als een pannenkoek met stekels en rare bolle ogen. Werd vlak voor de olieramp in de Golf van Mexico ontdekt.
Caerostris darwini
Deze spin bouwt een enorm web met uithalen tot 25 meter groot. De zijde gesponnen door deze spin is het sterkste biologische materiaal ooit gevonden.
Mycena luxaeterna
Ook wel de paddenstoel met het eeuwige licht genoemd. Deze nieuwe soort geeft 24 uur per dag een helder groen-geel licht af.

Halomonas titanicae
Een nieuwe soort bacterie gevonden op de gezonken Titanic. Deze bacterie houdt van staal en eet langzaam de Titanic op.
Varanus bitatawa
Hagedis die langer dan 2 meter kan worden, maar weegt maar 10 kilo. Leeft vooral in bomen, daarom werd de soort nu pas ontdekt.

Philantomba walteri
Wonderbaarlijk genoeg is er in West-Afrika nog een nieuw soort zoogdier gevonden, een duiker, wat familie is van de antilope.

Glomeremus orchidophilus
De enige bestuiver van de zeer zeldzame orchidee Angraecum cadetii.
Yrannobdella rex
De enige bekende soort bloedzuiger met één kaak die hele grote tanden herbergt.
Saltoblattella montistabularis
Een nieuw soort kakkerlak. De enige kakkerlak met lange benen waarmee hij kan springen, waaraan hij zijn bijnaam 'springkakkerlak' te danken heeft.
Psathyrella aquatica
Dit is de eerste ontdekte paddestoel die onder water leeft.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.