CommentaarVMBO Maastricht

‘De toegekende uitslagen van de leerlingen van VMBO Maastricht zouden gewoon van kracht moeten blijven’

Leerlingen van VMBO Maastricht worden dubbel gestraft voor een cultuur die niet hun schuld is.

Leerlingen van het Sint-Maartenscollege in Maastricht komen aan op school. De eindexamens van alle 354 leerlingen van de middelbare scholen Sint-Maartenscollege en het PortaMosana College van VMBO Maastricht zijn ongeldig verklaard. Dit komt omdat de schoolexamens verkeerd zijn afgenomen, wat als gevolg heeft gehad dat alle leerlingen onterecht toegang hebben gekregen tot het centraal examen. Beeld ANP
Leerlingen van het Sint-Maartenscollege in Maastricht komen aan op school. De eindexamens van alle 354 leerlingen van de middelbare scholen Sint-Maartenscollege en het PortaMosana College van VMBO Maastricht zijn ongeldig verklaard. Dit komt omdat de schoolexamens verkeerd zijn afgenomen, wat als gevolg heeft gehad dat alle leerlingen onterecht toegang hebben gekregen tot het centraal examen.Beeld ANP

Als op twee vestigingen van VMBO Maastricht een nogal slonzige cultuur heerst met betrekking tot schoolexamens, mag worden aangenomen dat de examens hieronder ook voorgaande jaren en ook op andere scholen te lijden hebben gehad. Als leerlingen van deze vmbo-scholen het centraal examen met succes hebben afgelegd zonder het schoolexamen  het voorprogramma  te hebben voltooid, is op het belang van dat schoolexamen misschien wel wat af te dingen. En als de Onderwijsinspectie zelden toeziet op de naleving van de regels die scholen zelf voor het schoolexamen hebben opgesteld, is het niet onlogisch dat zij zich concentreren op de activiteiten waar de inspectie wél grondig op controleert.

De inspectie heeft dus goede redenen om de examenpraktijk in het voortgezet onderwijs overal in Nederland aan een nader onderzoek te onderwerpen. Maar de daadkracht die ze, aangevuurd door minister Arie Slob, het afgelopen weekeinde aan de dag legde, treft in eerste instantie vooral de 354 Maastrichtse vmbo’ers wier examenuitslag ongeldig werd verklaard. Zij worden dubbel gestraft, met zwak onderwijs en met intrekking van het examen, voor een cultuur die op hun school heeft kunnen ontstaan — en ook door de inspectie eerder niet werd opgemerkt.

Voor deze scholieren zou moeten gelden wat ook geldt voor de leerlingen van andere vestigingen van VMBO Maastricht en voor de eindexamenkandidaten van voorgaande jaren: toegekende uitslagen blijven van kracht. Daarmee zou de inspectie niet te kennen geven dat ze de praktijk op VMBO Maastricht gedoogt, maar zet ze er een streep onder: vanaf nu neemt VMBO Maastricht weer serieus te nemen schoolexamens af. Overal in Nederland moet dit onderdeel van het eindexamen nog eens kritisch tegen het licht worden gehouden.

Vrijwel alle vmbo’ers zetten hun schoolloopbaan voort op een school voor middelbaar beroepsonderwijs. Als blijkt dat Maastrichtse abituriënten serieuze achterstanden hebben opgelopen ten opzichte van andere vmbo’ers, zouden ze in hun eerste jaar op het ROC bijgespijkerd kunnen worden. Maar ze moeten in elk geval in staat worden gesteld om verder te gaan met hun leven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden