De Times suggereert Sudetenland aan Duitschland af te staan

De leugens en scheldcampagnes van de 'Duitsche pers'.

Beeld anp

Amsterdam, 10 september 1938

Deze week heeft ondanks het dreigende oorlogsgevaar veel vreugde gebracht. Men heeft de 40-jarige regeering der Koningin terecht met warmte gevierd. Zij verdient het, want zij is een consciëntieuze en bekwame vorstin geweest, die aan veel moeilijkheden het hoofd te bieden heeft gehad en groote zorgen gekend heeft.

En het tegenwoordige tijdsgewricht is zeker ook zeer zorgelijk. Men heeft zich daardoor niet van het jubelen laten afbrengen. Ik heb den dienst in de Kerk bijgewoond, die zeer plechtig was, de promotie van Hare Majesteit in de aula der Universiteit, bij welke gelegenheid prof. Frijda een volkomen onbeteekenenden, vervelende en lange rede uitsprak.

Overmorgen wordt de groote rede van Hitler verwacht. Het is volledig te begrijpen, dat de Duitschers niet gelooven aan den ernst van Engeland. De voorwaarden waartoe het de Tsjechen dwingt, zijn weinig in overeenstemming met de veiligheid van den Tsjechoslovaaksen staat.

Onder de bedrijven door komt de Times met het idee, heel het Sudetenland maar aan Duitschland af te staan. Het wordt voor Hitler, wiens prestige van de voortzetting van zijn successen afhangt, moeilijk iets beneden de volledige autonomie der Sudeten te accepteeren als hij weet of denkt, dat de Engelsche regeering ten slotte de Tsjechen aan hun lot overlaat.

Het perfide Albion zweeft menigeen voor den geest, al is zijn houding soms meer macchiavellistisch in schijn dan in wezen. Zeker is het, dat de Duitsche pers door schelden, overdrijven en verkeerde voorstellingen al het mogelijke gedaan heeft, om het binnenland op te hitsen en het buitenland te verbitteren.

Ernst Heldring (1871-1954), bankier, reder en politicus. Ingekort fragment uit Herinnering en dagboek; Wolter-Noordhoff, 1970.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden