De tijd uitzitten en hopen dat het overwaait

HP/De Tijd schat in dat de Nederlandse missie naar Uruzgan op een mislukking uitdraait: ‘Je ingraven op de eigen compound, de tijd uitzitten en hopen dat het overwaait.’ De verslaggevers spraken met zestien deskundigen en bundelen hun scepsis in tien punten waar je als lezer moeilijk omheen kunt....

Renée Braams

Onduidelijk is eigenlijk alles: wat er moet worden heropgebouwd, wie er moet worden beschermd, wie de tegenstanders zijn. De gewone mensen in Uruzgan zitten niet op Nederlanders te wachten; van de Taliban krijgen ze immers geld voor de papaverteelt. En daar gaan de Nederlanders toch niet aan komen?

Dat bij een dreigende ramp de vrede onverwacht snel getekend kan worden, toont Elsevier in een verhaal over de huisartsen en de zorgverzekeraars. Eind 2005 waren de huisartsen woest, omdat ze vreesden dat de verzekeraars zich met hun werk gingen bemoeien, nu blijken er in de praktijk nauwelijks meningsverschillen te zijn. Een trend is dat huisartsen in loondienst gaan bij grote groepspraktijken. Ze draaien daar minder weekenddiensten en laten de administratieve rompslomp door iemand anders afhandelen. ‘Ik heb nu weer lol in mijn werk’, zegt huisarts Salters uit Groningen.

Ook inspirerend in Elsevier is een interview met Harvard-hoogleraar Robert Putnam, auteur van het bekende boek Bowling Alone, over de zieltogende staat van het verenigingsleven. Putnam zegt dat wij ons geen zorgen moeten maken als immigranten bij elkaar kruipen in eigen verenigingen: wie lid is van een club met gelijkgestemden, is meer geneigd open te staan voor andersdenkenden dan wie in zijn eentje thuis zit voor de tv. Putnam heeft nog een tip: kopieer de Amerikaanse gewoonte om op scholen ’s morgens samen de vlag te groeten. ‘Zo creëer je een gemeenschap zonder iemand uit te sluiten.’

In Vrij Nederland leest redacteur Robert van de Griend, die een tijdje als bewaker werkte op de Rotterdamse bajesboot, het verslag van het onderzoek dat naar aanleiding van zijn reportages is ingesteld. De rapporteurs zien net als Van de Griend dat de illegalen maandenlang op de boot zitten, met z’n zessen in een vies hok en dat niemand van het personeel goed weet wat je moet doen als er brand dreigt. Toch is er volgens het rapport geen sprake van ‘structurele misstanden’, slechts van ‘verbeterpunten’.

De Groene Amsterdammer vraagt zich af hoe goed Pierre Audi is. Directeur van het Holland Festival, regisseur en leider van de Nederlandse Opera, maar verdient hij alle lof en eer? ‘Beetje sleets’, oordeelt Manuel Brug, een Duitse muziekcriticus. ‘Een beetje de duizendste aflevering van Goede tijden, slechte tijden’, meent Kevin Clarke, ook een Duitse journalist. ‘Wonderen van eenvoud en helderheid: het zijn altijd weer dezelfde termen die in me opkomen. Maar voor een criticus een te beperkt scala’, zegt Groene-journalist Max Arian. Toch heeft Arian hoge verwachtingen van Audi’s tweede Holland Festival.

Renée Braams

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden