De tijd begint te dringen voor stemmers in het buitenland

'Vandaag al vanuit Canada gestemd voor de Tweede Kamerverkiezingen', meldt een Nederlandse kiezer trots op Twitter. En, boven de foto van een vrouw die een oranje stemenvelop in de Belgische brievenbus gooit: 'Nu is het aan de Belgische en Nederlandse postbezorgers!'

Beeld anp

In Nederland gaan de stembussen volgende week pas open, maar in het buitenland zijn de verkiezingen al gaande. Elke dag ontvangt de gemeente Den Haag duizenden stembiljetten van Nederlandse expats en migranten die hun keuze al hebben gemaakt.

Door de stijgende emigratie speelt de stem van de Nederlander die in het buitenland woont deze verkiezingen een grotere rol dan voorheen. Meer dan 77 duizend Nederlanders in het buitenland hebben zich geregistreerd om te stemmen, goed voor zeker één Kamerzetel. Dat is bijna 30 duizend meer dan bij de vorige Kamerverkiezingen.

Een stem uit het buitenland telt alleen als de brief op tijd is gearriveerd in Den Haag of op een van de ambassades. Om klokslag 15.00 uur op 15 maart moeten de stemmen binnen zijn. Sommige stemmers maken zich zorgen of de post wel op tijd aankomt. Aangezien de kieslijsten pas drie weken geleden zijn vastgesteld en de internationale post er lang over kan doen, vrezen ze hun stem te laat in te leveren.

Voor Eelco Keij, nummer 39 op de lijst van D66, was het reden om een kort geding tegen de staat aan te spannen. Keij maakt zich naar eigen zeggen 'sterk voor de 1 miljoen Nederlanders die in het buitenland wonen'. Hij hoopt dat de rechter wat toeschietelijker is voor de mensen die nu in de rats zitten of hun stem wel op tijd aankomt.

Wat hem betreft worden alle stembiljetten meegeteld die tot een week na de verkiezingen in Den Haag arriveren. Zolang de envelop maar een stempeltje van 15 maart heeft. Dat schopt de planning van de Tweede Kamer in de war. Officieel moeten de nieuwe Kamerleden namelijk binnen een week worden geïnstalleerd.

Voor D66 zijn de stemmen uit het buitenland extra belangrijk omdat daar veel kiezers zitten. Bij de vorige Kamerverkiezingen werd de partij met zo'n achtduizend stemmen bijna de grootste onder Nederlanders in het buitenland, na de VVD. Ook voor Keij, die met voorkeurstemmen gekozen wil worden, is iedere stem mooi meegenomen. 'Natuurlijk hoop ik dat ik zo in de Kamer kom', zegt hij aan de telefoon. 'Maar het is vooral ontzettend knullig hoe Binnenlandse Zaken dit regelt.'

De officiële retourenvelop maakt het voor sommige postbodes in het buitenland niet makkelijker om de stembiljetten zo snel mogelijk in Den Haag of een van de 22 ambassades te krijgen. Door een drukfout zijn de retourenveloppen in Amerika niet in het Engels, maar in het Nederlands geadresseerd aan de ambassade in de 'Verenigde Staten van Amerika'. Misschien wat lastig voor de postbode die het Nederlands niet machtig is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden