de tien geboden

warm modern weird59,50 (p.p.) niet slecht..

Na de jaren van graaien en snaaien is het nu tijd voor normen en waarden. In de horeca hadden we er nog niks van gemerkt, maar wat zien we als we restaurant Busio in Crom voirt binnenstappen? De tien geboden op twee pseudo-authentieke kleitabletten met een kaarsje ervoor.

Dat het de tien geboden zijn moeten we aannemen van de serveerster, want de tekst is authentiek onleesbaar. Voor hetzelfde geld is het een oud-joods boodschappenlijstje. Maar waaróm ze er staan is onduidelijk. Is het een cadeau van een koosjere klant, heeft de kok ze meegenomen van een midwinterreisje naar Eilat, is hij een verre nazaat van Mozes zelf?

Dat soort raadsels kan gemakkelijk een avond bederven, maar we besluiten er inspiratie uit te halen door aan de hand van Busio tien geboden voor de moderne horeca op te stellen.

Het dagmenu, dat begint met krullen van ganzenlever op carpaccio, levert meteen het eerste gebod: gij zult geen dierenleed serveren (en al helemaal niet op carpaccio). Geen dagmenu vandaag. Wat niet erg is, want verder houdt de kaart, een proeve van moderne haute cuisine met Brabantse accenten, zich voorbeeldig aan gebod twee: gij zult een interessante kaart voeren.

Vervolgen we met de inrichting. Busio heeft een hoge zaal met leemkleurige muren en grote bloemenschilderijen die de omlijsting vormen voor knalrode fauteuils rond witgedekte tafeltjes. Inrichting is een kwestie van smaak, wij vinden het toevallig erg mooi, maar het is zeker niet in strijd met het derde gebod: uw inrichting zal geen aanstoot geven.

Gang één is een smakelijke gehaktbal van kem per kip op een salade van koude schorseneren, waar geraffineerd wat truffel doorheen is geraspt. Jammer dat het meegeleverde gepocheerde eitje koud is. Wat ons brengt op gebod vier: gij zult spijzen die warm bedoeld zijn warm serveren.

De hoofdmaaltijd is een echt Brabants worstenbroodje, gevuld met stukken kreeft. Een ode aan gebod vijf: gij zult simpel maar inventief koken. Jammer dat de kok het nodig vond om er ook nog een scholfilet met boontjes naast te leggen. Op zichzelf lekker, maar een flagrante overtreding van het zesde gebod: uw gerechten zullen een klare lijn hebben. We drinken erbij een Chi leen se Chardonnay Errazuriz die voldoet aan gebod zeven: gij zult klare wijn schenken.

Het dessert is puddingachtige crème 'brull & 130;e' (gebod acht: gij zult geen stomme spelfouten maken) met frambozen en een glaasje frambozenyoghurt, wat weer in strijd is met nummer zes. Na het dessert moeten we zelf vragen om koffie en de rekening, want de bediening van twee komt handen te kort in de volle zaal. Jammer van gebod negen: gij zult wensen van uw gasten voor zijn.

Met de rekening zijn we toe aan het tiende, belangrijkste gebod: gij zult waar voor uw geld leveren. Kan ermee door, maar het is op het randje. Busio is niet goedkoop. Een score van vijf uit tien. Kan slechter, maar ook beter.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden