De Tien Geboden van het bladenmaken gelden overal

Een kerkblad moet aan dezelfde regels voldoen als de LINDA.

Rob van Vuure
null Beeld
Beeld

Kerstmis. Ook deze rubriek gaat een keer per jaar naar de kerk, dus blader ik door een stapel parochiebladen. One Magazine van St. Jan de Doperparochie te Vecht en Venen. GodzSamen, parochiemagazine van Gorredijk.

In Gorredijk houden ze van woordspelingen: de naam van de titel neigt naar Godsamme. Nog meer titels: Presenteerblad (Dominicanenkerk, Zwolle), Binnenstad Bericht (Salvatorparochie, Utrecht), De Open Hof (Oud Beijerland) en, not least, het blad ChrisTOFfel (Parochie Heilige Christoffel, Kuinre, Steenwijk). Ja, TOF in kapitalen.

Parochiebladen, wat zijn dat? Afzender: plaatselijke parochie. Oplage: tussen de 500 en 5.000. A5-formaat, gemiddeld 32 pagina's. Wordt door vrijwilligers thuisbezorgd. Vraag: waarom niet online? De vraag en ook het antwoord trekt je meteen de echte magazinewereld in. 'Online is kil.'

Voor het blad van de Salvatorparochie in Utrecht geldt hetzelfde als voor Viva of voor Harper's Bazaar. De Tien Geboden van het bladenmaken gelden overal, of je nou de Wendy maakt of het lijfblad van de St. Jan de Doperparochie, een onlinemagazine of het blad van de plaatselijke voetbalclub.

Gij zult!

Gij zult op de goede manier getallen gebruiken. Ik zag in een parochieblad heel groot het getal 237. Dus kijken. In 2014 kwamen er 237 mensen met Kerstmis in de kerk, hoeveel straks in 2015? Werkt veel beter dan een klein weggemoffeld berichtje. Kijk naar de kerstcover van het Utrechtse parochieblad Martinus Magazine: 25 Nederlanders vieren Kerst rond de poolcirkel, vier kerstinterviews met bekende Utrechters, tien tips om voordelig uit te gaan in Utrecht. Gebruik getallen, maar gij zult niet het getal 101 gebruiken! 101 is geen getal meer, 1001 ook niet, dat zijn gladde begrippen geworden, zielloze woorden voor véel.

Gij zult zorgen voor een coverfocus. De vier bekende Utrechters staan mooi gecentreerd in het hart van de cover.

Gij zult zware onderwerpen verpersoonlijken. Gerard Mathijsen, abt van het Benedictijner klooster in Egmond kiest een woord ('Respect') dat voor hem betekenisvol is. En wel daarom.

Gij zult weten wat uw lezers bezighoudt: in elk parochieblad zo'n 20 procent ruimte voor necrologieën. Gij zult onderscheidende rubrieken bedenken. Ja ja, deze BN'er stond vroeger bij ons in het kerkkoor. Mooi: 'Mijn eerste week in de parochie'. Gij zult verrassende wisselcolumns bedenken.

Gij zult iets doen met nostalgie. Maar wat bleek: Gij doet al veel. Gij hebt de ogen niet in de zak. Bekijk Libelle en zie het blad van de gemiddelde parochiaan: veel dezelfde slimme rubrieken en invalshoeken.

Wat LINDA doet, doet de St Jan de Doper ook. Wat Elsevier laat zien, zie je ook in De Open Hof (Oud Beijerland). Een wisselcolumn vind je in Vriendin en in het kerkblad PGZO. Gij zult niet stelen? Sorry, ik ben bladenmaker.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden