Column

'De tien geboden liggen in splinters op de fractiekamervloer van het CDA'

De enorme nederlaag van het CDA ligt niet aan Wilders en ook niet aan de tweestrijd tussen het Rutte en Samsom, meent Jan Bennink. 'Het merk is op drift als de Ark van Noach omdat God niet meer mee mag doen van spindokters met paarse broeken en moeilijke brillen.'

Sybrand van Haersma Buma staat de pers te woord Beeld anp
Sybrand van Haersma Buma staat de pers te woordBeeld anp

Jezus zeide tot hem: Er is geschreven: Gij zult den Heere, uw God, niet verzoeken. Mattheus 4:7

Het is dertien september 2012. De ochtend na de verkiezingen. Door de korstjes in m'n ogen zie ik een Nederland dat liberaal blauw is gekleurd met flinke rode plakken PvdA.

Het sappige groen van het CDA is verschrompeld tot dertien zetels. Terwijl dat er onder Jan Peter Balkenende nog eenenveertig waren.
Brabant is verloren. Zeeland ook. Alleen Den Ham, gemeente Twenterand, houdt als eenzaam Astrixdorpje dapper stand. Daar in dat kleine vlekje boerenpoep is het CDA nog steeds de grootste partij. Een schamele troost voor Sybrand Haersma Buma.

Verlaten
Het is maar goed dat m'n aangetrouwde overgrootoom Abraham Kuyper, de oprichter en grote roerganger van de Anti Revolutionaire Partij dit niet mee hoeft maken. Hij draait zich om in zijn graf en richt zijn handen ten hemel. Dwars door de vermolmde deksel van zijn kist. 'Here, waarom hebt gij mij verlaten?'
Ik weet wel waarom.

Het is niet de schuld van Wilders, ook niet van de 'tweestrijd tussen Rutte en Samsom'. Het ligt aan het CDA zelf.

Het CDA is losgezongen van het 'Christen' in Christen Democratisch Appel. Het merk is op drift als de Ark van Noach omdat God niet meer mee mag doen van spindokters met paarse broeken en moeilijke brillen. God is niet flex. En zeker niet hip. Laten we iets nieuws verzinnen. Iets van 'met z'n allen' of 'wat leven we toch in een mooi land.' Ik hoor het ze zeggen.

De tien geboden liggen in splinters op de fractiekamervloer en de statenbijbel ligt verstopt onder de lange onderbroeken van Ruth Peetoom.

Het CDA is God vergeten. And God returned the favor.

Iedereen
In plaats van een brede volkspartij voor mensen die geloven, is het CDA nu 'De Partij voor iedereen'. En een partij voor iedereen spreekt niemand aan.

Hoe Van Haersma Buma ook probeert om daadkrachtig de camera in te kijken, zijn boodschap blijft vrijblijvend en doorspekt met meervoudig verkrachte begrippen als 'op weg naar de toekomst' en vooral 'samen'.
Maar 'samen' is moeilijk te verkopen als je eigen minister Leers tegen alle christelijke waarden in, Mauro Manuel in de kou laat staan. Een kind als offer aan de macht, die nu eenmaal lekkerder smaakt dan barmhartigheid. Dan ben je een partij van Farizeeërs. En christelijke kiezers zien dat.

Zwarte kousen
Als het CDA niet definitief ten onder wil gaan in het electorale strijdgewoel, moet de partij terugkeren op zijn seculiere schreden en weer een brede volkspartij worden voor gelovigen. In woord én daad. Het potentieel is volgens mij zo'n zeven miljoen mensen. Van zwarte kousen tot ietsisten. Dat zijn heel wat zetels.

Pas als het CDA kiest voor een nieuwe invulling van haar eigen oerouwde in steen gehouwen waarden, zullen ze zien dat god nog lang niet dood is in de polder. Maar ze moeten daar wel in durven geloven.

Laat ons bidden voor het CDA.

Jan Bennink is reclameman, publicist en columnist voor Volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden