De tien bizarste attributen uit de villa van Janoekovitsj

Een beter daguitstapje hadden Oekraïners zich niet kunnen wensen. Afgelopen weekend - nog voordat het parlement de president officieel afzette - konden ze zich vergapen aan de pracht en praal waarmee Janoekovitsj zich omringde. Dat niet alleen: ze konden een balletje slaan op zijn golfbaan of even op zijn toilet plaatsnemen.

Een stenen paard voor de residentie waar Janoekovitsj tot afgelopen weekend vertoefde.Beeld ap

In 2010, net nadat hij was verkozen tot president, kocht Viktor Janoekovitsj op ongeveer twintig kilometer van de hoofdstad Kiev een klein huis. Voor presidentiële begrippen mocht dit huis dan bescheiden zijn, het landgoed waar het op stond was dat allesbehalve. Het telde honderdveertig hectare, ongeveer de helft van het Vorstendom Monaco.

Het duurde niet lang voordat Janoekovitsj het gehele landgoed in handen kreeg. Daar hoorde een houten chalet op een heuvel bij, een vijf verdiepingen tellend gastenverblijf in Russische stijl, een golfbaan, privédierentuin, een sauna, loopbruggen en watervallen. Dit alles omgeven door een fabelachtig landschap van beboste heuvels en een kabbelend riviertje. Bijna onwerkelijk.

Correspondent Olaf Koens, die het landgoed afgelopen weekend bezocht, schrijft hierover: 'Wie van de trappen langs de vijf verdiepingen van het gastenverblijf afdaalt, komt plots in een stuk oud-Griekenland terecht, compleet met Dorische zuilen, het granieten hoofd van een veulentje en een amfora. Voor de golfbaan staat een mooie kopie van een beeldhouwwerk van Rodin, daar omheen betonnen standbeeldjes van kikkers. Tussen de sierlijke pauwen en hertjes scharrelen varkens en kippen.'

Alleen de vertrouwde kring rondom Janoekovitsj wist van het bestaan van dit Oekraïense stukje 'Neverland'. Vreemdelingen waren niet welkom. Als Janoekovitsj een speciale ontmoeting op zijn landgoed hield, dan trommelde hij 3.000 veiligheidsbeambten op. Hooggeëerd bezoek kon per helikopter in zijn privédomein landen.

De president die altijd beweerde dat hij achter de armen stond (hij kwam per slot van rekening zelf uit een arm milieu) bleek in werkelijkheid in extreme luxe te leven. De Oekraïners konden dat afgelopen weekend met eigen ogen bekijken. Janoekovitsj was nog niet officieel vertrokken als president of radicale anti-regeringsbetogers hadden al toegang verkregen tot zijn paleis. Documenten die ze daar aantroffen zouden aantonen dat de president miljoenen euro's had verduisterd.

Op Twitter gingen foto's rond van dagjesmensen die met de presidentiële clubs een balletje sloegen op de golfbaan, karaoke zongen in een van zijn met goud behangen kamers of even op zijn toilet plaatsnamen.

Benieuwd naar de opmerkelijkste attributen en vertrekken die werden aangetroffen? Zie hieronder een overzicht.

1. Golfbaan
Hier sloeg de president in zijn vrije tijd een balletje. Nu zijn het de anti-regeringsbetogers die de presidentiële clubs in handen hebben.

2. Vintage autocollectie
Janoekovitsj was duidelijk een liefhebber van oldtimers.

3. Privédierentuin
Schapen, geiten, varkens, antilopes, gnoes, struisvogels, pauwen. Deze dieren leefden naast elkaar in Janoekovitsj' privédierentuin. De dieren zagen er goed doorvoed uit, meldden de bezoekers. In een andere residentie van de president, gelegen in de Ivano-Frankivsk-provincie, liep een zwarte beer rond.

4. Sauna
Janoekovitsj gebruikte deze sauna niet alleen, getuige de badmutsen 'voor gasten'.

5. Romeins-Griekse ruïnes
Dat de Oekraïense president keizerlijke aspiraties had, blijkt wel uit de Romeins-Griekse beelden, zuilen en nagebouwde ruïnes die op zijn landgoed staan.

6. Boksring
Een van Janoekovitsj' grootste criticasters, oppositieleider Vitaly Klitsjko, is een bokser van groot formaat. Hij heeft verschillende wereldtitels op zijn naam staan. Het is bekend dat Janoekovitsj graag naar bokswedstrijden keek, maar zou hij de sport ook zelf beoefend hebben?

7. Enorme boot (en heel veel kleinere)
Tevens werd er een gigantische piratenboot aangetroffen. Aan boord bevindt zich een restaurant.

8. Documenten
Over een bedrag van 12 miljoen werd niet moeilijk gedaan. Een achternaam en een handtekening voor 'geleverde diensten' volstaat, zo blijkt uit de financiële administratie van Janoekovitsj. Een ander document toont aan dat er voor gordijnen in één kamer 280 duizend euro werd overgemaakt naar een bedrijf in Moskou.

9. Bijzondere wodkaflessen
Janoekovitsj' goed gevulde bar bevatte ook wodkaflessen met etiketten waar zijn eigen hoofd op prijkt.

10. Kassen met bananenplanten
Het landgoed van Janoekovitsj is rijk aan vegetatie. Naast goedgekapte plantsoenen zijn er ook kassen waar bananen, bloemen en bonen worden gekweekt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden