De thuis- bevalling krijgt weer de schuld

Zoals wel vaker, kregen ook in ‘Bel de ambulance maar’ (Het Vervolg, 31 mei) de thuisbevalling en de verloskundige de schuld van de hoge Nederlandse babysterfte....

Jante Salverda, Leiden

Babysterfte
Het intro van de reportage met gynaecoloog Paul Reuwer meldt: ‘Verloskundigen hebben te weinig tijd voor hun barende patiënten.’ Deze zin volgt na een zin over hoge babysterfte, zo wordt een verband gesuggereerd. In het kader zou je toch uitleg verwachten. Maar daar wordt, na de beschrijving van het onderzoek naar babysterfte, gesteld: ‘Er zijn veel vragen over de wijze waarop dit cijfer tot stand is gekomen (dat van de babysterfte) maar het begin van de discussie over de veiligheid van de thuisbevalling is er.’

Babysterfte
Het lijkt erop alsof ik zeventien jaar na dato nog steeds aan mijn eindexamen samenvatten zit; wat is nu precies de gedachte achter dit artikel? Toch stiekem dat het hoge sterftecijfer de schuld is van de verloskundigen?

Babysterfte
Marika de Boo, Nieuwegein

Vertrouwen
Ik vertel mijn patiënten altijd dat ik kunstjes bij de bevalling overlaat aan de gynaecoloog en dat mijn zorg ophoudt, daar waar een natuurlijk beloop stagneert. Vervolgens ga ik ze niet vertellen wat er in het ziekenhuis allemaal mis kan gaan als gevolg van afwezigheid van de gynaecoloog of anesthesist of over het gebrek aan zorg vanwege drukte op de afdeling.

Vertrouwen
Zoals elke verloskundige in Nederland, kan ik ook putten uit tenenkrommende ervaringen op verloskamers, maar ik pas ervoor die zonder nuancering in de krant uit de doeken te doen. Immers: dan vertrouwt de patiënt straks niet meer op de kunstjes van de gynaecoloog en zou ze pas echt in opstand dienen te komen.

Vertrouwen
Ineke Oomens, verloskundige, Breda

Geen gillende aftocht
Wat een zucht van opluchting, dat artikel van Barbara van Erp over gynaecoloog Paul Reuwer. Als moeder van een kind van vijf heb ik jaren de zwangerschap uitgesteld mede omdat die hysterische Nederlandse vroedvrouwencultuur mij vreselijk tegenstond. Tot het bijna te laat was. Dank zij een aardige arts in het VU-ziekenhuis mocht ik op eigen verzoek bij gynaecologie blijven en kreeg ik pijnbestrijding tijdens de bevalling. Voor degenen die dan denken dat je met een filmsterbevalling bezig bent: het doet nog steeds vreselijk pijn en je lichaam wordt nooit meer wat het geweest is, kan ik u verzekeren. Maar in ieder geval wist ik dat het geen 36-urig drama zou worden met uiteindelijk een een gillende aftocht in de ambulance.

Geen gillende aftocht
Marijke de Jager, Amsterdam

Haptonomisch
Ik miste in het artikel de rol van de bevallende vrouw en haar partner. De vrouw kan leren, bijvoorbeeld bij haptonomische zwangerschapsbegeleiding, hoe ze de weeën hun werk optimaal kan laten doen, hoe ze zich kan openen zodat het kind ruimte heeft om geboren te worden. Veel vrouwen schrikken van de weeën en raken gestrest. Stress wordt door het lichaam vertaald als gevaar en de weeën zakken dan af, met alle gevolgen van dien.

Haptonomisch
Bevallen is een natuurlijk gebeuren en dat moet het, zoveel mogelijk, blijven.

Haptonomisch
Marleen van de Poll, Soest

Voor 37 weken
Wij delen Paul Reuwers bezorgdheid over de sterfte rond de geboorte in Nederland. Maar er zijn diverse onderzoeken gedaan naar het functioneren van het Nederlandse verloskundige systeem. Tot nu toe blijkt de thuisbevalling geen verklarende factor te zijn voor de sterfte rond de geboorte. Driekwart van de sterfte vindt plaats voor 37 weken zwangerschap, wanneer vrouwen nog niet kunnen kiezen voor een thuisbevalling. Bovendien blijkt uit betrouwbare landelijke cijfers dat de sterfte rond de thuisbevalling 5 per 10.000 is, dat is veel lager dan het aantal van 100 tot 200 dat genoemd wordt in het artikel.

Voor 37 weken
Het geven van een doodsoorzaak is vaak erg lastig en nog lastiger is de analyse van de factoren die tot dit overlijden hebben bijgedragen. Hiervoor is nauwkeurig onderzoek nodig. In het najaar zal daarom in Nederland een start worden gemaakt met het onderzoeken van alle gevallen van sterfte rond de bevalling. Alle beroepsgroepen doen mee aan deze analyse van de kwaliteit van de verloskundige zorgverlening in alle onderdelen van de keten, zowel thuis als in het ziekenhuis. De weg naar verdere daling van de sterfte rond de geboorte is ingezet. We moeten dit niet laten verstoren door ongefundeerde standpunten.

Voor 37 weken
Dr. E. de Miranda, namens een twintigtal verloskundigen, hoogleraren gynaecologie en onderzoekers

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden