Column

De test van Joeskov

Hebt u tijdens de WK afstanden Denis Joeskov op de 1.500 meter gezien? Hij reed 1.43,36, onwaarschijnlijk snel. Er werd meteen bang gefluisterd: als Joeskov op het WK allround in Calgary over enkele weken zo'n 1.500 met een even goede 500 combineert, zal hij voor de afsluitende 10 kilometer zo'n 20 seconden overhouden op Kramer - vermoedelijk genoeg om wereldkampioen te worden.

Dat kan er dus gebeuren. Kramer is de 10 kilometer al kwijt aan Jorrit Bergsma. Nu jaagt Bergsma ook op Kramers 5 kilometer. Als de allroundtoernooien voortaan voor Joeskov zijn, blijft er voor Kramer straks niets meer over om te winnen.

We wilden zo graag een tegenstander, we hebben zo naar een tegenstander in het schaatsen verlangd. Zonder zal de sport vermoedelijk verloren gaan. En nu is er eindelijk één en is het weer niet goed; de redding van de sport luidt misschien wel het einde van Sven Kramer in, de beste schaatser ooit, met straks relatief de minste prijzen.

En een tegenstander is het. Denis Joeskov heeft bovenbenen om bang van te worden en een techniek die de kenners ook al schrik aanjaagt - 'een enorm lang drukmoment', las ik ergens, zodat zijn 'afzet ongewoon krachtig is', met 'een enorm lange vermogensspanne'. Je ziet het vooral als hij zichzelf een bocht in lanceert, de belachelijke krachten die hij dan controleert - hij is een jockey van zijn eigen benen.

Van deze Joeskov wist ik bijna niets. Ja, hij was een jonge Rus, die weliswaar goed was, maar aan wie ook een dopingverhaal kleefde. Dit weekend leerde ik dat die doping geen echte doping was, maar marihuana - voor het gebruik daarvan werd hij ooit hardvochtig gestraft. Het klonk niet goed. Van koude Russen heb je niets te vrezen, maar een verruimde geest op permafrostpoten is moeilijker bij te houden.

Joeskov nam zaterdag ook deel aan de 5 kilometer, als een test voor het WK allround. Bergsma probeerde de hegemonie van Kramer op die afstand te vernielen en ging weg op een baanrecordschema. Precies op het moment dat hij verslapte, stond Kramer van zijn bankje op en hij liep breed blazend en snuivend naar de baan - zodat Bergsma bij het passeren een geraffineerde blik op zijn volgezogen alfaborst werd gegund.

Kort daarop liet Kramer weer even zien dat de 5 kilometer nog altijd hem toebehoort. Dat vermag dus een tegenstander - van de weeromstuit kun je zelf een wereldtijd rijden, ouderwets uithalen en eindelijk weer eens machtig triomferen.

Terwijl Kramer de armen in de lucht gooide, zag de camera Joeskov naast de baan staan. Zijn test was geslaagd: 10 seconden achterstand op de 5 kilometer is mooi op schema om straks bij het WK allround voor de afsluitende 10 kilometer 20 seconden over te houden. Hij stond jong en lichtjes langs de baan, helemaal zelfverzekerd en gemakkelijk met zichzelf en de wereld, ja, eigenlijk weerzinwekkend ontspannen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.