De terugspoelversie van het leven behoeft geen tekst

Mimespeler/choreograaf Jakop Ahlbom heeft iets met geboorte, dood en de verzameling herinneringen die beiden verenigt. In zijn vorige - verrassend knap gemonteerde - voorstelling Nur zur Erinnerung kwam hij zelf als een glibberend naakt mannetje ter wereld....

Nu, in zijn nieuwste productie Lost, wordt de hoofdpersoon (dit keer vertolkt door mimespeler Luc van Esch) weer geboren, maar wonderlijk genoeg in de reverse-stand.

In razendsnel geschakelde scs belandt een man in de terugspoelversie van zijn leven. Versneld zien we de puberfuifjes, zijn eerste sigaret en verliefdheid, de wijze waarop hij wordt gepest op school en hoe zijn familie zich over de pasgeborene buigt. En dat allemaal verbeeld door een grote groep mimespelers en dansers.

Dat het mis met hem moest gaan blijkt ook uit de andere doorkijkjes. In twee grote nissen in het decor spelen zich bij herhaling huiselijke tafereeltjes af waarbij Van Esch als een verdwaasde het gedrag van zijn zusjes en ouders gadeslaat. Af en toe trekt hij zich terug in de badkamer, waar door het medicijnkastje zijn nachtmerries als varkens binnendringen. Daar speelt zich ook de incest af met zijn lievelingszus die hem mogelijk toen al heeft doen besluiten ooit uit het leven te stappen.

Met die zelfmoord opent de voorstelling, dus daar doet Lost niet geheimzinnig over. De hele opzet is juist bedoeld om inzicht te geven in het waarom van zo'n definitieve daad. Ahlbom gaat daarbij wel erg expliciet te werk: ook nog een gemimede revue van zelfmoordmogelijkheden, podiumbrede videobeelden van hoge flats en een voice over. Terwijl we ook zonder die teksten geroerd worden. Mooi is juist dat een deprimerend gitaartrio (Solbakken) met melancholieke pop de harteklop van de scs voorstuwt. Schrap teksten en filmbeelden en laat het lichaam in die hilarische flash-backs het werk doen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden