De tennisventilator

Afgezien van een incidenteel rondje hollen door het park hebben wij persoonlijk nauwelijks iets met sport. Of beter: hadden nauwelijks iets met sport....

MARTIJN VAN CALMTHOUT

Sinds we onlangs in Rijswijk bij het Bureau voor de Industriële Eigendom zijn gestuit op octrooi 1004315, willen we namelijk alsnog dolgraag leren tennissen. Mits daartoe natuurlijk wel de tennisventilator wordt gebruikt van de heren Veldhuis, Bolk en Ten Bos uit respectievelijk Groningen, Zeist en Haaksbergen. Dat apparaat gooit ballen op en hangt ze keurig stil in de lucht, klaar om geslagen te worden. Wel zo gemakkelijk.

Waar we ons voor dat mirakel moeten vervoegen, is over ongeveer anderhalve week precies duidelijk, zegt Gerard ten Bos, de ondernemer van de drie. 'We hebben vijf prototypes, die we binnenkort op tournee langs tennisclubs gaan sturen.' Gezien de woon- en werkplek van zijn compagnons krijgen de regio's Groningen en Zeist de primeur. Peter Velthuis en Ger Bolk zijn namelijk allebei tennisleraar. Ze kennen elkaar van jaren her van een club in het Groningse Haren.

Gedrieën hebben de heren inmiddels de firma Magic Sports International in Haaksbergen opgericht, speciaal voor de marketing van hun nieuwe ballenventilator, die natuurlijk Magic Blower heet. Het octrooi op de vinding is intussen tot op wereldniveau uitgebreid. Er zijn gesprekken gaande over samenwerking met grote jongens in de tennishallenuitrusting.

Ten Bos is eigenlijk directeur van Bosan Sport, Nederlands marktleider voor sporthaltoestellen, van bokken en matten tot klimrekken. Vier jaar geleden stonden Velthuis en Bolk bij hem op de stoep met een zelfgemaakte oerversie van de tennisventilator, een omgebouwde stofzuiger met een slang aan een fotostatief die in elkaar geschroefd was door een zwager van Velthuis.

Bolk: 'Het idee was dat beginners vooral moeite hebben met de timing van hun slag, terwijl je ze in eerste instantie gewoon goed wilt leren slaan. Aangooien of ballenkanonnen gunnen de leerling geen tijd. Met dit apparaat hang je de bal klaar om beheerst weggeslagen te worden.'

Maar hoe ze van hun stofzuigermodel verder moesten naar een heel mechaniek dat ballen aanvoert en stil hangt voor de volgende mep, wisten ze niet goed. Het idee lag daarom een jaar op de plank tot ze besloten Ten Bos te raadplegen. Die zag er brood in, schakelde het ingenieursbureau Demcon in Enschede in, dat eerst eens netjes de aerodynamica van een balancerende bal op een luchtstraal doorrekende.

Ten Bos: 'Dat bleek nog helemaal niet zo eenvoudig. De bal wordt gemakkelijk onrustig en ook de hoogte van de luchtkolom doet er sterk toe. En je wilt toch iets hebben dat gewoon in de tennishal door de speler is te bedienen.'

Het nu geoctrooieerde apparaat, dat tussen de 6000 en 8500 gulden zal gaan kosten, laat niet alleen tennisballen op een instelbare hoogte zweven, maar schiet ze desgewenst ook op de speler af, zoals het traditionele ballenkanon dat doet. Alleen, zegt Ten Bos, is de lanceersnelheid lager en het traject stabieler.

Inmiddels, zegt Ten Bos, zijn er natuurlijk ook gedachten over andere balsporten waar een slagtraining met een zwevende bal nuttig is. Honk- en softbal liggen voor de hand, zij het dat daarbij zwaardere ballen worden gebruikt, waardoor het hele ontwerp opnieuw moet worden doorgerekend.

Bovendien, zegt de Haaksbergense zakenman, is het nog maar de vraag of de honkbalmarkt groot genoeg is om er in te stappen. 'Iedereen tennist tegenwoordig. Honkbal is daarbij vergeleken peanuts.'

Martijn van Calmthout

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden