De Telegraaf scoort met Halina's column en Quote ziet spoken

Hoe De Telegraaf scoorde met een column uit het AD en hoe Quote kopje-onder ging tijdens een storm in een glas water.

Halina Reijn. Beeld anp

Spraakmakende columns, wilde de nieuwe hoofdredacteur Hans Nijenhuis in het Algemeen Dagblad. Maandag kreeg hij er een, van actrice Halina Reijn. Half bezweken onder de tol van de zelfgekozen roem, schreef ze een stuk over mensen die haar op Schiphol en in het vliegtuig aanstaarden.

Dat vond ze maar niks. Om een starende vrouw en haar dochter op een loopband te typeren, koos ze voor een diersoort: de zeekoe. En los ging het, op de sociale media én in het AD zelf, waar collega-columnist Özkan Akyol haar snoeihard aanpakte.

Reijn verweerde zich nog met de opmerking dat ze de vergelijking met de zeekoe had gekozen vanwege de starende, lome ogen van dit dier, maar dat geloofde natuurlijk niemand.

Het mooiste moest nog komen. De Telegraaf speurde de zeekoe in kwestie op. Gerda ('echte naam bij de redactie bekend') zei dat ze het vooral erg vond voor haar dochter. Op de site van de krant verklaarde ze later dat ze geen behoefte heeft aan een 'goedmaakgesprek' met Reijn. 'Ik probeer gewoon weer door te gaan met mijn leven.'

En passant werd onthuld dat de 'geheime reisgenoot' over wie Reijn schreef, oud-voetballer Daniël de Ridder is. In deze kwestie is De Telegraaf de onbetwiste winnaar van de week.

Paul Onkenhout

Kwam Quote woensdag even met een mooie scoop: vrijgezel Marc Verkuyl uit Boer Zoekt Vrouw bleek volgens eigen onderzoek helemaal geen boer te zijn, maar een 'duur betaalde uitzendkracht'! Verkuyl is namelijk in dienst van een managementkantoor op de Zuidas, dat hem verhuurt aan een Zambiaanse tilapiakwekerij.

Geen boer dus met een eigen boerderij, maar zeker ook geen man die zich voordoet als boer. Marc is slechts een gedetacheerd viskweker.

'Mag je dan eigenlijk wel van 'boer' spreken?', vroeg Quote zich toch ernstig af. 'Hij is geen boer in klassieke zin misschien', liet een woordvoerder van Boer Zoekt Vrouw in een reactie weten. 'Het bedrijf is inderdaad niet van hem. Hij is een farm-manager. Dit is het nieuwe boeren.'

Inderdaad. Niets aan de hand. Gedetacheerd of niet: een boer is een boer. Vrijgezelle vrouwen die de eenzame viskweker in Zambia begeren, kunnen nog steeds gerust een poging wagen zijn hart te veroveren.

En trouwens, voor Quote was er aanvankelijk ook niets aan de hand: het 'nieuws' werd de dag ervoor nog achteloos op de website van het blad vermeld, in een artikel over 'de geheimen over boer Marc'. Toch even opkloppen, moet een ijverige redacteur gedacht hebben.

Kortom: Blad Zoekt Storm In Glas Water.

Nadia Ezzeroili

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.