De Telegraaf bejegent Fortuyn met willekeur

HEEFT De Telegraaf na lang wikken en wegen gekozen voor zijn natuurlijke geestverwant Pim Fortuyn? Het leek er wel op....

Tot dan toe was er geen krant die Fortuyn zo vijandig bejegende als De Telegraaf. Het hardst kreeg hij ervan langs van Haags verslaggever Sjuul Paradijs. Die schreef op 1 december over universitaire ex-collega's van Fortuyn, die anoniem hadden gezegd dat 'deze ''valse nicht'' op de universiteit meer geïnteresseerd was in mannelijke studenten dan in de wetenschap, en legio zijn de verhalen over zijn voorkeur voor jonge schandknapen, voor darkrooms en leatherboys'.

De haat kwam niet van één kant. Fortuyn zelf zei tegen Barend & Van Dorp dat De Telegraaf hem probeerde te chanteren. Hem was beloofd dat het verhaal van Paradijs wel aardig zou zijn, zolang hij maar zou meewerken. Zo niet, dan zouden er spannende dossiers worden geopend. Fortuyn zei ook De Telegraaf te zullen vernietigen als die probeerde hém te vernietigen.

Terug naar het verhaal met hondjesfoto van maandag. Vanwaar Paradijs' ommezwaai? De verslaggever zelf weigert commentaar, en adjunct-hoofdredacteur Lunshof moet lachen om de suggestie dat zijn krant 180 graden is gedraaid. 'We openen ook weleens met Melkert. Voeren we dan campagne? Wij schrijven altijd op wat er is gebeurd, dat is alles.'

Fortuyn was onbereikbaar, maar vertelde wel aan het Algemeen Dagblad hoe het hondjesverhaal in de krant was gekomen. Zijn lezing was dat Paradijs hem uitvoerig excuses was komen aanbieden voor zijn unfaire berichtgeving, die onderdeel was van 'de kruistocht van commentator en adjunct-hoofdredacteur Kees Lunshof tegen mij'.

Of dat waar is, is niet te achterhalen. Lunshof is er in ieder geval niet gematigder op geworden. Onder de kop 'Pims borrelpraat onzin en asociaal' schreef hij in de krant van donderdag een lange tirade tegen Fortuyns boek, scherper dan enig andere krant.

Van een ommezwaai van De Telegraaf is dus geen sprake. De nieuwe toon van Paradijs is althans niet ingegeven door Lunshof, dat moge duidelijk zijn. Het lijkt er meer op dat Paradijs zich met een smoesje ten koste van Lunshof heeft verexcuseerd om zijn hopeloze verhouding met Fortuyn te herstellen. Wie het weet, wil het niet zeggen.

Blijft de vraag hoe de dienstdoende chefs van De Telegraaf zomaar met dat pro-Fortuyn-verhaal konden uitpakken terwijl de heersende wind scherp anti-Pim was. Huub Wijfjes, docent journalistiek aan de Universiteit van Groningen, zucht: 'De totstandkoming van de voorpagina van De Telegraaf is een van de laatste geheimen van Nederland. Ik heb vaak gesproken met mensen daar: je komt er niet achter. Ze zeggen dat het gaat om Fingerspitzengefühl. Maar wie nu beslist wat de opening krant is, en hoe de kop luidt, dat is mij nooit duidelijk geworden. Ik heb de indruk dat het tamelijk willekeurig is.' Maar daarom niet minder duidelijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden