NieuwsLast Night of the Proms

De teksten van Land of Hope and Glory en Rule, Britannia! kunnen niet meer, vindt de BBC

Vol trots, en met ironische bombast, worden ze jaarlijks gezongen tijdens de finale van de Last Night of the Proms: Land of Hope and Glory en Rule, Britannia! De Laatste Avond van 2020 zal anders zijn. Wegens angst voor het coronavirus zal een meezingende vlaggenzee sowieso ontbreken in de Royal Albert Hall, maar nu heeft de BBC bepaald dat de teksten van deze vaderlandslievende klassiekers niet mogen worden gezongen.

Patrick van IJzendoorn
De Last night of the Proms in 2013 in de Royal Albert Hall in Londen.  Beeld AFP
De Last night of the Proms in 2013 in de Royal Albert Hall in Londen.Beeld AFP

De beslissing heeft tot flinke ophef geleid en de roep om het afschaffen van het kijk- en luistergeld versterkt. ‘Het wordt tijd dat we stoppen met ons te schamen voor onze geschiedenis, onze tradities en onze cultuur,’ zo reageerde premier Boris Johnson op het nieuws. The Daily Mail maakt haar ongenoegen bekend met de spottende kop ‘Land of Woke and Glory'.

De BBC negeerde druk van de regering en koos de kant van de Finse gastdirigente Dalia Statevska, die had laten weten moeite te hebben met Land of Hope and Glory en Rule, Britannia! Volgens haar biedt de combinatie Covid-19 en de opkomst van Black Lives Matter, waar ze een supporter van is, de ideale gelegenheid om afscheid te nemen van klassiekers waarin de eeuwige glorie van het Britse Wereldrijk wordt bezongen.

In een hoofdredactioneel vroeg de conservatieve Daily Telegraph zich retorisch af hoe de Finnen het zouden vinden als een Britse gastdirigent tijdens een muziekfestival in Helsinki besluit Finlandia van Jean Sibelius van het programma te halen. Saillant detail: de echtgenoot van de 35-jarige Statevska, heavy-metalbassist Lauri Porra, is een achterkleinzoon van genoemde componist.

Met name de passage ‘Britons never never never shall be slaves’ uit Rule, Britannia! ligt gevoelig omdat door critici een verband leggen met kolonialisme, slavernij en racisme. Thomas Arne had dit lied in 1744 geschreven als een lofzang aan koning Alfred, die in de middeleeuwen tegen de Vikingen vocht, maar het lied ging een eigen leven leiden. Zo werd met de ‘hooghartige tirannen’ gedoeld op de Franse koningen.

Edward Elgar’s Land of Hope and Glory werd, zo legde muziekcriticus Ivan Hewitt uit in een van de dagbladen, na de grewelen van Eerste Wereldoorlog een belangrijk patriottistisch lied. Een van de beste vertolkers zou Vera Lynn worden, de recent overleden zangeres van het volk. Dankzij een sociale media-campagne staat haar versie inmiddels in de top-drie van de hitparade. Als het koploper wordt, moet de BBC het toch ten gehore moet brengen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden