De Tardis revisited

Voor een wedstrijd voegt Rolf Hut een extra dimensie toe aan de Tardis, het fictieve ruimteschip, annex tijdmachine, uit de Britse sciencefictionserie Doctor Who ( 1963-1989 ). Illustratie Bier en Brood

null Beeld Bier en Brood
Beeld Bier en Brood

Ik kan dingen niet mooi maken. Kijk maar naar de foto's bij mijn bijdrages aan De Maakbare Wereld van het afgelopen jaar. Het werkt, maar mooi is het niet. Dat ik überhaupt dingen kan maken, is trouwens nieuw: vijf jaar geleden had ik nooit gezegd dat ik een regenton-wc-doorspoelsysteem kon fabriceren. Of een lamp-via-internet. Waarom nu wel? Omdat Olivier mij liet zien hoe je watersystemen aansluit. Omdat ik uren naast een solderende Kees heb gezeten. Ik had echter nog nooit naast iemand gezeten die iets moois maakt. Tot nu.

Het internetplatformSpark en Instructables kondigde een wedstrijd aan: neem een bekend figuur uit de populaire cultuur. Voeg daar met behulp van de Spark Core wat 'online- magie' aan toe. Leg ten slotte op de website van Instructables uit hoe men je creatie kan namaken. De beste wint.

Telefooncel

Ik wist direct dat ik mee moest doen. Ik heb met de Spark Core al twee afleveringen voor De Maakbare Wereld gemaakt: mijn lamp-via-internet en mijn kinderkamer-thermostaat-plus-app. Het idee had ik direct: De Doctor. Doctor wie? Gewoon: De Doctor.

Ik ga de Tardis maken: de blauwe telefooncel van buiten en ruimteschip van binnen waarmee De Doctor door tijd en ruimte reist. Als magie voeg ik twee knoppen toe waarmee je een dag en een maand op een lcd-scherm kan kiezen. Druk je op een knop naast het scherm, dan maakt de Tardis het 'reis-door-ruimte-en-tijd'-geluid. Ondertussen zoekt de Spark Core snel op Wikipedia een feitje op over de gekozen dag, uit een willekeurig jaar. Is het geluid afgelopen, dan leest De Doctor, die uit de deur van de Tardis hangt, vervolgens het feitje op.

Helder

Om het in mijn hoofd helder te houden deel ik de techniek op in drie delen: iets dat een muziekje kan afspelen, iets dat Wikipedia uit kan lezen en iets dat voor kan lezen.

Wat het lastigste lijkt: voorlezen, blijkt het makkelijkst. Er is een kant en klaar bordje: de emic2 waar de Spark Core tegen kan praten. Elk bericht van de Spark Core wordt door de emic2 voorgelezen. Ideaal.

Automatisch gegevens van Wikipedia afhalen doe je via de Wikipedia Application Programming Interface, of API. Dat er bij de online- versie van dit artikel een Facebook-like-knop staat komt omdat de website van de Volkskrant praat met de Facebook-website via de Facebook API. Ik laat de Spark Core verbinding maken met de Wikipedia API en download op die manier een feitje over de opgegeven datum uit een willekeurig jaar.

Het moeilijkste blijkt, zal je altijd zien, wat ik als makkelijkste inschatte: een geluidje afspelen. Ik heb een musicmaker bordje gekocht. Daar gaat een sd-kaart met mp3-tjes in, die je af kan spelen over een box die je eraan schroeft. Maar de musicmaker is gemaakt om met een Arduino en niet met een Spark Core te werken. Nou lijken die twee erg op elkaar, dus ik gokte dat het goed kwam. Ik gokte mis. Ik heb het halve internet gemobiliseerd, maar het is ons niet gelukt de musicmaker op de Spark aan de praat te krijgen. Met nog een dag tot de deadline van dit stukje kies ik eieren voor mijn geld en pak een reserve Arduino erbij waar ik de musicmaker inprik. Zo dan maar.

Materialen

Spark Core: www.spark.io

Emic2: adafruit.com/product/924

MusicMaker: adafruit.com/product/1788

Verder nodig: LCD scherm, 3 potentiometers (variabele weerstanden), vriend(in) die goed kan knutselen.

Overige links:

Video's van Tardis in actie: rolfhut.nl/DrWho

Instructable handleiding: www.instructables.com/id/a-brief-history-of-time

Code voor op Spark Core: github.com/RolfHut/ aBriefHistoryOfTime

Website Kiki Woodham: kiki-b.net/

Inzending

De elektronica werkt. Dat kan ik. Maar een mooie Tardis maken, moet ik nog leren. Daar roep ik de hulp van goede vriendin Kiki Woodham voor in. Zij is ontwerper en kan met karton, foamboard, hot-glue en verf toveren. En ze is fan van De Doctor. Met opengesperde ogen zit ik te kijken hoe ze werkt. Malletjes maken voor de zijkanten van de Tardis, zodat je zeker weet dat het in elkaar past. Kleine dingen die ik ga onthouden. En gebruik maken van wat je nog hebt liggen. Een oude IKEA-klok wordt ontdaan van wijzers en omgetoverd in een klok in de stijl van de planeet Gallifrey.

De avond voor de deadline zitten we samen om alles 'in elkaar te schuiven'. Natuurlijk lopen we tegen last minute-problemen aan. Daardoor wordt het vier uur 's nachts voordat het klaar is. Maar juist in die late eindsprint komen ook de beste ideeën boven. Ze had nog een oude GameBoy liggen die werkte, maar met kapotte behuizing. Die is dus ingebouwd in de Tardis. Zoals iedereen van mijn generatie weet: op al die lange reizen wil je niet zonder je GameBoy zitten.

Dat is onze inzending voor de Instructables en Spark-wedstrijd: een ontwerper en een techneut maakten samen een prachtige Tardis vanwaaruit De Doctor feitjes uit de geschiedenis voorleest. Wilt u hem in actie zien? Op rolfhut.nl/drWho staan een aantal video's. Wilt u hem namaken, of op ons stemmen in de wedstrijd? Onze inzending staat op instructables.com/ id/a-brief-history-of-time. Dat is niet alleen een verwijzing naar de werking van onze Tardis. Want eerlijk is eerlijk: de elektronische emic2-stem van onze Doctor klinkt eigenlijk meer als de robotstem van Stephen Hawking.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden