De taal van Rutte

Rutte sprak duidelijke taal tijdens de presentatie van zijn kabinet in de Kamer, maar hij heeft verbloemd de rug toegekeerd naar de immigranten die een islamitische cultuur hebben.

Kader Abdolah

Cohen was manmoedig, Femke Halsema had lef en Pechtold was dapper tijdens hun beschouwingen. Hoe durven ze het zo kordaat voor de immigranten op te nemen? Zijn ze niet bang dat ze straks electoraal hard gestraft zullen worden? Het zijn onbesmette geluiden. Hun inzet is nodig voor de conditie van het land.


Immigranten met een islamitische achtergrond moeten weten dat met dit kabinet iets wezenlijks veranderd is. De opvattingen van Geert Wilders waren tot voor kort de populistische uitlatingen van een rare eenling in de Nederlandse politiek, maar zijn nonsens is nu gewettigd geworden, zijn opvattingen binden dit kabinet als touwtjes aan elkaar.


De immigranten moeten niet teleurgesteld worden, de realiteit mag een keer tot hen doordringen. Net als de bezuinigen die straks iedereen in zijn portemonnee zal voelen, zullen de immigranten de pijn voelen dat ze ongewenst zijn.


Een rechtszaak tegen Geert Wilders betreffende discriminatie is een show geworden.


Rutte en zijn kabinet letten niet op, ze zaaien verborgen haat, het is de realiteit van deze tijd. Ze moeten de immigranten discrimineren - anders komen ze in de gevarenzone van de PVV.


De immigranten moeten alert zijn, alert om niet geraakt worden door de golf van de lelijke betogen in de Kamer, in het kabinet en straks op de werkvloer.


Het is een onfatsoenlijke fase in de Nederlandse politiek.


De Kamerleden letten niet op, of juist wel, ze slaan op hun tafels en lachen hardop als er weer iets 'leuks' tegen de vreemdelingen wordt gezegd, als er iets 'grappigs' wordt verteld, maar het zijn geen leuke grappen.


De immigranten moeten uitkijken dat de haat niet in hun vlees gaat zitten.


Immigrant! Drink een glaasje thee of pak een flesje Heineken en spoel je woede weg. Geniet van je leven, nodig je vrienden thuis uit, kook, eet samen en geef inhoud aan je verblijf in Nederland. Er is geen keuze meer voor ons, vriend.


Met name de jongeren moeten zich niets aantrekken van de harde taal die deze dagen wordt gebruikt tegen de immigranten.


De politici die discrimineren, zijn niet in staat om de schoonheid te zien die de immigranten gecreëerd hebben in dit land. Ze praten lelijk.


Minister-president Rutte! Ga niet zo stijf tegenover onze kinderen staan, praat niet zo kil en koud tegen hen.


Immigrant! Woord om woord, tand om tand, neem wraak op Rutte: leer, studeer, werk hard, word de baas van Heineken. Zet alles op alles en neem de leiding van Philips over. Nederland heeft je bestuurlijke talent nodig, denk aan de KLM.


Houd je niet bezig met Wilders (dat doe ik voor jou). Wilders gaat weg, jij blijft. Dit kabinet blijft hooguit acht jaar, jij blijft voor de eeuwigheid. Denk daarom nooit klein, denk aan een ministerspost, blijf aan het Torentje denken. De stoel waarin nu Rutte zit, is later voor jou.


Wees als Harry Mulisch, de zoon van een immigrant. Hij maakte van de pijn schoonheid en ging.


Kader Abdolah is schrijver.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden