De Syrische heldin van de zevenkamp kan nog veel beter

Na haar verrassende zege bij de WK van Göteborg werd Ghada Shouaa vorig jaar in Syrië als een vorstin onthaald....

JAAP VISSER

Van onze verslaggever

Jaap Visser

ATLANTA

Op de zevenkamp was het veelzijdige talent afgelopen weekeinde ongenaakbaar. Haar reeks was verre van perfect maar Shouaa (23) kon technische onvolkomenheden met zoveel wils- en spierkracht compenseren dat het de veel ervarener concurrentie zwaar te moede werd. De Poolse Urszula Wlodarczyck maakte zich dan ook geen enkele illusie toen zij door een sprong van 6.70 meter even aan de leiding kwam. Shouaa had er in de zandbak een potje van gemaakt (6.26), maar zette krachtig orde op zaken bij het speerwerpen en de afsluitende 800 meter.

Alleen een Jacky Joyner in vorm had de nieuwe heerseres van de heptathlon nog even van de troon kunnen houden, maar de tweevoudige Olympische kampioene voelde geen energie in haar lichaam, laat staan vorm. Spierblessures hadden haar Olympische preparatie in de war geschopt en na het eerste onderdeel, de hordensprint, verliet ze het strijdperk in tranen.

Shouaa had de machtsovername meer symboliek willen geven door haar elf jaar oudere inspirator te verslaan in een onderling duel. Maar net zo min als bij de WK, waar Joyner zich al voor de start geblesseerd afmeldde, kwam het in Atlanta tot een titanenstrijd.

In Göteborg werd Shouaa argwanend beloerd, door de gevestigde orde op de zevenkamp, door het publiek en door de pers. Die lange (1.78 meter) atlete met dat tanige lichaam en bijna jongensachtige gezicht had immers bij een Zuid-Europese meerkamp de sextest geweigerd. De Syrische federatie had als reden 'culturele en religieuze bezwaren' aangevoerd. Welk religieus bezwaar, Shouaa beweert toch zelf dat zij christen en geen moslim is?

De achterdocht van het Westen heeft de Syrische gesloten, maar ook weerbarstig gemaakt. Voor Atlanta had zij een score van 7100 punten in gedachte. Door de overvloedige regen van de eerste dag moest Shouaa dat streven laten varen. Alsook door het zwakke verspringen op de tweede dag.

Shouaa verzamelde 'slechts' 6780 punten, maar daar bleef zij de nummers twee en drie, Wlodarczyk (6563) en de Britse Denise Lewis (6489), ruim mee voor. Het verschil met het wereldrecord van Joyner was echter aanzienlijk: 511 punten.

Toch moet Shouaa in staat worden geacht de afzwaaiende Amerikaanse ook in de boeken voorbij te steken. Met name op de technische nummers valt nog veel te polijsten. Zo veert ze bij het hoogspringen bijna zittend over de lat.

De man die de ex-basketbalster poogt te bekwamen in de specifieke techniek van de uiteenlopende disciplines is de Rus Boechantsev, die 24 jaar geleden in München zijn landgenote Melnik naar het goud bij het discuswerpen leidde. De Syrische sportautoriteiten hebben hem ingehuurd om met de beste atlete van Arabië pr te kunnen bedrijven. Tot Shouaa kwam Syrië alleen in het wereldnieuws als er weer eens met Israël werd onderhandeld over hoogvlakte van Golan.

De Olympische zege van Shouaa viel vrijwel samen met die van Wang Junxia, ook een atlete die argwaan wekte in de atletiekwereld. Wang behoorde tot het 'leger' van de befaamde coach Ma Junren dat in 1993 absurde wereldrecords realiseerde.

De geruchten over dope-gebruik werden zo luid dat Wang er voor de vluchtte. Junren verdween ze van het toneel, maar Wang keerde terug om in Atlanta de tweede gouden medaille voor China in een Olympisch atletiektoernooi te veroveren. Wang heerste zondagavond op de 5000 meter, voor het eerst een Olympisch nummer. Van haar tegenstanders durft niemand vrijdag ook de 10.000 meter aan. Wang wel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden