De Swaan meest geciteerde socioloog van Nederland

De Amsterdamse hoogleraar Abram de Swaan is internationaal bezien de meest geciteerde Nederlandse socioloog. In de periode 1992-1994 werd hij 89 keer geciteerd....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Dit blijkt uit een onderzoek van het sociologentijdschrift Mens en maatschappij. De onderzoekers hebben twee ranglijsten samengesteld. In de eerste wordt vastgesteld wie de produktiefste Nederlandse socioloog is, in de tweede welke sociologen het meest worden geciteerd in de internationale literatuur.

De produktiefste auteur is de Rotterdamse hoogleraar Veenman. Deze minderhedenspecialist wordt gevolgd door de Amsterdamse onderwijssocioloog Dronkers, Mastenbroek (VU, auteur van enkele boeken over conflict en onderhandelen), Schuyt (Amsterdam) en Becker (Utrecht, bekend van zijn onderzoek naar generaties). De produktiviteits-Top-50 kwam tot stand door het aantal publikaties te wegen voor omvang, kwaliteit van het medium waarin ze gepubliceerd werden en aantal co-auteurs.

Daarnaast hebben de onderzoekers in de Social Science Citation Index gekeken welke Nederlandse sociologen het meest geciteerd werden. Tussen de lijsten blijken grote verschillen te bestaan. Koplopers De Swaan en Liebrand komen niet voor in de Nederlandse produktiviteits-hitlijst. Omgekeerd scoren de produktieven Mastenbroek en Schuyt laag op de citaten-index en komt 'winnaar' Veenman zelfs niet eens in deze Top-50 voor.

'Produktie en internationale impact zijn duidelijk twee weinig samenhangende aspecten van het wetenschappelijk bedrijf. Ondanks een grote produktie weten maar weinig sociologen voldoende internationale aandacht te verkrijgen. Ons onderzoek toont wederom aan dat de produktiescore slechts een beperkte betekenis heeft', stellen onderzoekers Stokman (nummer 16 in de citaten Top-50 en 36 in de produktielijst) en Rellum (student sociologie).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden