De supermarktmuis

Een vrouw - mijn moeder was het - vertelde gisteravond het volgende wonderbaarlijke verhaal over een muis in een supermarkt....

PETER BEKKERS

Dan komt hier het waar gebeurde verhaal van de muis, zoals verteld door mijn moeder, de vrouw van mijn vader, die dood is en in een graf ligt naast meneer en mevrouw O, maar dat terzijde.

Er was een witte muis in het huis waarin wij woonden. Hij was daar op eigen houtje komen aanwandelen, dus je kunt gerust zeggen dat hij er eerst niet was, en toen opeens wel. Iedereen hield van die muis. Hij kon mooi op zijn achterwerkje zitten en in het rond kijken of er nog iets te eten was en of de kat er al aankwam. 's Avonds voor het naar bed gaan zette iemand voor hem een schotel met melk en een stuk kaas neer. Je hoorde de muis slurpen en smakken van die melk en die kaas, maar toch at hij voor een muis zo netjes en zonder knoeien, dat hij wel bij de koningin aan tafel kon zitten zonder dat het opviel.

Op een ochtend waren de melk en de kaas onaangeroerd. De volgende ochtend ook en daarna ook en elke volgende ochtend werd de onaangeroerdheid van de melk en de kaas een groter drama in het huis waar wij woonden. Door een storm was het dak van ons huis gewaaid, het regende gewoon naar binnen, ook dat nog, maar dat terzijde.

Na zeven ochtenden van onaangeroerde melk en kaas kwam de muis weer tevoorschijn. Mijn moeder liep in de supermarkt en daar sprong die muis uit de tas die ze had meegenomen.

'Wel heb ik ooit, daar heb je de muis' zei ze zachtjes bij zichzelf, want ze wilde niet dat iedereen wist dat ze een muis had meegenomen naar de supermarkt. Ze schaamde zich er een beetje voor. Er zijn niet veel mensen die 'wel heb ik ooit' of zoiets zeggen als ze verbaasd zijn, maar mijn moeder, die zegt het.

En de muis verdween tussen de schappen en mijn moeder vond dat de supermarkt geen slechte plaats was voor hem, zoveel is daar te eten. Zij kocht bami, katenspek, knoflook, prei, selderie, rode pepers, kipfilet, ketjap, pindakaas, olijfolie en een zak pinda's, zij rekende af bij de kassa en stopte alle gekochte etenswaren in de tas waar de muis uit was gesprongen. Toen zij thuis kwam haalde zij de gekochte etenswaren uit de tas, en weet je wat? Mijn moeder was bezig de etenswaren uit die tas te halen, en wie sprong eruit? De muis!

Peter Bekkers

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden