De strop voor 529 Moslimbroeders

Massale doodvonnissen voor aanhangers van de verdreven president Morsi vormen een nieuw dieptepunt in de repressie van de militaire machthebbers in Egypte.

VAN ONZE CORRESPONDENT REMCO ANDERSEN

BEIROET - In de Egyptische stad Minya zijn maandag 529 aanhangers van de Moslimbroederschap in één keer ter dood veroordeeld. Ze krijgen de strop voor hun deelname aan rellen vorig jaar, waarbij een politieman omkwam. Onder hen is ook de geestelijk leider van de Moslimbroederschap, Mohammed Badie. Zestien mensen werden vrijgesproken.

De doodstraffen moeten nog worden bekrachtigd door 's lands hoogste islamitische autoriteit, de groot-moefti. Daarbij is de kans groot dat een hogere rechter het vonnis verwerpt. Bijna vierhonderd verdachten zijn bij verstek veroordeeld. Volgens de Egyptische wet hebben zij bij arrestatie automatisch recht op een nieuw proces.

De massale doodstraffen vormen een nieuw dieptepunt in de repressie waarmee Egyptes militaire machthebbers hun politieke tegenstanders te lijf gaan. Amnesty International spreekt van een 'grotesk voorbeeld' van de tekortkomingen van het rechtssysteem in Egypte. Dinsdag staan wederom 600 Morsi-aanhangers voor de rechter.

Legerleider Abdel Fatah al-Sisi wipte in juli Mohammed Morsi, 's lands eerste democratisch gekozen president. De machtsovername kwam na massale straatprotesten tegen het bewind van Morsi, een Moslimbroeder. Sindsdien hebben de militaire autoriteiten een interim-regering geïnstalleerd en de verregaande macht van het leger in een nieuwe grondwet vastgelegd.

Ondertussen lanceerden de autoriteiten een ongekende repressiecampagne tegen de Moslimbroederschap. Zeker duizend Morsi-aanhangers zijn gedood in botsingen met ordetroepen. Vele duizenden anderen zitten vast. De Moslimbroederschap is verboden en tot terroristische organisatie verklaard - deelname aan de parlementsverkiezingen is daarmee uitgesloten.

Morsi zit vast op verdenking van onder meer terrorisme en moord, net als vrijwel alle andere leiders van de groep. Legerleider Sisi maakt zich ondertussen op voor de presidentsverkiezingen, die hij bij deelname vrijwel zeker zal winnen.

Radicale islamisten - sommige gelieerd aan al-Qaida - voeren op eigen houtje een gewelddadige campagne tegen de staat. Vooral in de noordoostelijke Sinaïwoestijn vechten zwaarbewapende islamisten tegen het leger. Gisteren stierf daar wederom een politieman. De afgelopen maanden zijn er ook bomaanslagen geweest in Caïro en andere steden. Vorige week stierven twee hoge legerofficieren en vijf opstandelingen tijdens een schietpartij nabij de hoofdstad.

De Egyptische staatsrepressie richt zich ook steeds vaker op niet-islamitische critici, zoals seculiere activisten, mensenrechtenverdedigers en journalisten. Een rechtbank in Caïro ontzegde drie journalisten van Al Jazeera English gisteren borgtocht. De Australiër en twee Egyptenaren zitten nu ruim drie maanden vast op verdenking van 'banden met terrorisme,' waarschijnlijk wegens interviews met leden van de Moslimbroederschap.

Alaa Abdel Fattah, een bekende pro-democratische activist, werd gisteren na vier maanden voorarrest vrijgelaten op borgtocht. Hij kan nog altijd worden veroordeeld tot een gevangenisstraf omdat hij zonder toestemming een demonstratie had georganiseerd.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden