De strijd tussen Romney en Obama kan nu losbarsten

Nu de gematigde Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney gisteren in nog eens vijf Amerikaanse staten de voorverkiezingen won, lijkt niets zijn nominatie meer in de weg te staan. Hij kan zijn pijlen nu volop richten op president Obama.

Mitt Romney tijdens zijn overwinningsspeech in New Hampshire Beeld ap
Mitt Romney tijdens zijn overwinningsspeech in New HampshireBeeld ap

Dat vindt Romney zelf ook, en hij eiste afgelopen nacht dan ook vast de kandidatuur op. Na 43 voorverkiezingen en caucuses is de Republikeinse strijd wat hem betreft gestreden: 'Ik kan met vertrouwen en dankbaarheid zeggen dat u mij een grote eer en plechtige taak overhandigt', zei hij na het bekendworden van de uitslagen van de staten New York, Pennsylvania, Delaware, Rhode Island en Connecticut.

Overwinningsspeech
In zijn thuisstaat New Hampshire, waar zijn campagne begon, hield hij zijn overwinningsspeech. 'Vanavond markeert het begin van het eind van de teleurstellingen uit de Obama-jaren, en de start van een nieuw en beter hoofdstuk dat we samen zullen schrijven.', zei hij.

De conservatieve Rick Santorum, eerder nog zijn grootste concurrent, sprak vandaag zijn steun voor Romney uit. 'Hij mag de kandidaat zijn, en ik zal hem steunen.' Santorum maakte op 10 april bekend zijn campagne te staken. En de geruchten dat de twee nog overgebleven kandidaten, Newt Gingrich en Ron Paul, er spoedig eveneens het bijltje erbij neer zullen gooien, worden alleen maar groter.

De kansen van Romney waren de afgelopen weken al behoorlijk gegroeid. Gingrich moest flink bezuinigen, en zag zich genoodzaakt een flink deel van zijn campagnepersoneel te ontslaan. Ook kreeg Romney de steun van senator Marco Rubio, een populair gezicht van de Tea Party, de zeer rechtse vleugel van de Republikeinse partij. Iedere steun van rechts is meer dan welkom voor Romney, omdat hij door veel kiezers als te weinig conservatief is bestempeld.

Gedelegeerden
Op de Republikeinse conventie in augustus heeft de winnende kandidaat de steun nodig van 1144 gedelegeerden. Romney staat nu op 793, terwijl Newt Gingrich op 137 staat en Ron Paul vooralsnog niet verder komt dan 79 gedelegeerden. Het moet dus inderdaad wel heel gek lopen, wil Romney niet winnen.

Aan de andere kant kunnen voorverkiezingen grillig verlopen, en valt het niet helemaal uit te sluiten dat de campagne van Romney alsnog wordt gestuit door een groot schandaal. 'Het is niet voorbij voordat de dikke vrouw zingt', is een gevleugeld Amerikaans gezegde.

Op Intrade, een website voor weddenschappen die niet sportgerelateerd zijn, wordt de kans dat Romney de Republikeinse nominatie binnensleept nu geschat op 96,2 procent.

Anti-immigrantenwet
Tegenslagen zijn er ondertussen nog wel voor Romney. Zo heeft hij zich bij veel latino's impopulair gemaakt door zich voorstander te verklaren van een zeer harde anti-migrantenwet die de staat Arizona wil invoeren. De wet is met name tegen illegale migranten uit Mexico gericht. Vandaag bekijkt het hooggerechtshof in Washington of de wet in strijd is met de Amerikaanse grondwet.

Volgens voormalig senaatslid van Arizona Russell Pearce, die de wet schreef, heeft Romney de wet 'een model voor Amerika' genoemd. Veel democraten, waaronder president Obama, verzetten zich juist tegen de wet, omdat die racistisch zou zijn. Het kon dus wel eens een belangrijk onderwerp worden in de komende strijd tussen de twee kemphanen Romney en Obama.

Barack Obama Beeld ap
Barack ObamaBeeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden