De strijd op tv

In Golfoorlog I was CNN de monopolist onder de nieuwszenders op informatie over de oorlog. Nu verliest de zender terrein....

Abu Dhabi TV

Grootste 24-uurs-zender uit de Verenigde Arabische Emiraten. Opgericht in 1969. Eigendom van de overheid. Zegt tien verslaggevers in Irak te hebben, van wie drie in Bagdad. Wereldwijd 40 correspondenten. Verslaat de oorlog vanuit Arabisch perspectief, maar de beelden worden gretig afgenomen door de Amerikaanse netwerken. Toonde de twee gevangen genomen piloten van de neergestorte Apache en maakte spectaculaire opnamen van de bombardementen op Bagdad. Bewaart evenwicht door ook Colin Powell te interviewen.

De zender haalde zich de woede van Israël op de hals door de satirische serie Irhabiyat uit te zenden, waarin premier Sharon werd neergezet als een vampier, zwaaiend met een fles bloed van Arabische kindertjes en met een lachende religieuze jood naast zich. Vorig jaar werd de anchorman van Abu Dhabi TV weggestuurd uit Israël omdat hij 'provocerende' en 'bevooroordeelde' verslagen zou maken. die de Palestijnen te veel zouden ophitsen. Een journaliste werd neergeschoten door het Israëlische leger.

Iraqi TV

Staatszender van Irak, gevestigd in Bagdad. Anti-westers. Werd gebombardeerd, waardoor het satellietkanaal (dat buiten Irak uitzendt) acht uur lang uit de lucht was. Het thuiskanaal kon nog wel uitzenden. Toont enthousiaste koortjes die 'Saddam, Saddam' zingen, bracht lijken van Amerikaanse soldaten prominent in beeld en interviewde als eerste de vijf verwarde Amerikaanse krijgsgevangenenen, die tevens figureerden in een clipje over de oorlog.

Beweerde ooit dat de VS de aanslag op het WTC zelf hadden gepland. Op de zender worden soms familieleden van gevluchte oppositieleden gefilmd, die op televisie laten doorschemeren dat ze met de dood worden bedreigd als hun familie in het Westen niet stopt met oppositievoeren.

Sky News

Britse nieuwszender, in 1990 opgezet door mediatycoon Rupert Murdoch. Werkt momenteel met tachtig man in de regio, van wie veertien verslaggevers en zes 'embedded' journalisten. Versloeg vorige week zondag urenlang live de slag om Umm Qasr. Koos deze oorlog voor een Amerikaanse stijl, met tickertape onder in beeld.

Al-Arabiya

Nieuwe Arabische nieuwszender uit Dubai (Verenigde Arabische Emiraten), die in februari werd opgezet. Gefinancierd door investeerders uit Saudi-Arabië, Koeweit en Libanon. Valt onder MBC News (Middle East Broadcasting Company). Het hoofd van MBC News is oud BBC-man Salah Nejem, die hiervoor hoofdredacteur was van Al Jazeera. MBC is eigendom van een Saudische zakenman en werd opgericht in 1991. Al-Arabiya presenteert zichzelf als wijs en evenwichtig. Zegt geen kijkers te willen ophitsen en een tegenwicht te willen zijn voor de sensatiezucht van Al Jazeera. 'We gaan geen problemen maken in Arabische landen', zei directeur-generaal Salah Kallab tegen de BBC. Kan een grote concurrent van Al Jazeera worden.

Al Jazeera

Betekent 'Schiereiland'. Populaire Arabische nieuwszender uit het golfstaatje Qatar, opgericht in 1996, toen de Arabische dienst van de BBC verdween. Gefinancierd door de emir van Qatar. Heeft acht journalisten in Irak, onder meer in Basra en Mosul. Bijnaam: het Arabische CNN.

Toonde gruwelijke beelden van Iraakse slachtoffers. Het station laat beide kanten aan het woord: het zond de videoboodschappen van Osama bin Laden uit, maar interviewt ook rechtse politici uit Israël. Op de zender zijn heftige shows te zien, waarin kijkers mogen schelden op westerse of eigen leiders. Wekte de woede van talloze Arabische staten: correspondenten werden geweerd uit Koeweit, Jordanië en Bahrein, en Saudi-Arabië en Libië riepen ambassadeurs terug. Heeft naar verluidt maar één taboe: de binnenlandse problemen van Qatar. Won de Prins Claus Prijs. Claimt wereldwijd zo'n 35 miljoen Arabische kijkers .

BBC World

Internationale nieuwszender van de BBC, met nieuws in 43 talen. Staat te boek als betrouwbaar. Heeft tweehonderd man in de regio, van wie 21 'embedded' journalisten: drie in Bagdad en een bij Mosul (John Simpson).

CNN

Amerikaanse nieuwszender. Opgericht in 1980 door mediatycoon Ted Turner. Werkt met tweehonderd man in en rond Irak, van wie honderd journalisten. Deelt beelden met de grote Amerikaanse zenders ABC, CBS, NBC, MSNBC en Fox. Wordt door het Iraakse regime gezien als Amerikaans propaganda-instrument: vier CNN-journalisten werden verbannen uit Bagdad. CNN weigerde in eerste instantie Amerikaanse krijgsgevangenen in beeld te brengen. Deed dat later wel, maar onherkenbaar. Schonk nauwelijks aandacht aan de anti-oorlogsprotesten. Claimt wereldwijd enkele honderden miljoenen kijkers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden