'De stress zit dieper dan je denkt'

Terwijl de Koreaanse Sang-Hwa Lee in Salt Lake City weer een wereldrecord noteerde, zoekt Thijsje Oenema haar vorm. Haar tijd komt nog, weet ze.

SALT LAKE CITY - Op een middag in de Verenigde Staten, waarbij de Koreaanse Sang-Hwa Lee opnieuw haar wereldrecord op de 500 meter bijstelde, was er een teken van voorzichtig herstel voor de Nederlandse topsprintster Thijsje Oenema. Zelfs met een zware misslag na negentig meter schaatste Oenema vrijdag in Salt Lake City naar haar beste tijd van het jaar: 37,70 seconden.

Bovendien schoof de Friezin in de nationale rangschikking uitdager Anice Das weer voorbij. Die was haar vorige week in Calgary voorbij komen zetten, een lastig te accepteren feit voor een rijdster die zichzelf als de beste sprinter van Nederland mag beschouwen. Die rol was bij de wereldbeker van vrijdag, net als vorige week, voor Margot Boer. Zij werd, in een persoonlijk record van 37,28, zesde.

In de eerste omwentelingen van de olympische winter is ook duidelijk geworden dat de Nederlandse sprintvrouwen op dit moment niet tot de echte wereldtop behoren. Vrijdag doken liefst drie vrouwen onder de voorheen onneembare grens van 37 seconden. De beste was net als in Calgary Sang-Hwa Lee, met 36,57. Zij werd gevolgd door de Chinese Bexing Wang (36,85) en de Amerikaanse Heather Richardson (36,97).

Thijsje Oenema keek naar al dat geweld en zei blij te zijn met elk stapje voorwaarts. Haar tijd moet nog komen dit jaar, zo luidt haar overtuiging na de moeilijkste seizoenstart die een mens zich kan voorstellen. De Friezin met de beste sprintbenen van Nederland, ontdekte in de aanloop van het schaatsseizoen een melanoom op de huid van haar linkerarm. Ze werd op de laatste dag van september geopereerd.

Daarna duurde het vier weken voor ze er mee naar buiten kwam. Op de slotdag van de NK afstanden in Heerenveen stond ze de media betraand te woord. Ze was gezond verklaard.

Vorige week in Calgary, bij de opening van het wereldbekerseizoen, bleek er nog weinig van haar fitheid. Oenema bleef, met op rij 38,17 en 37,96 over haar 500 meters, ver verwijderd van het veelbelovende niveau dat ze in januari van dit jaar waarin ze op de Utah Oval van Salt Lake City, de magische grens van 37 blank benaderde.

Oenema (25) had in de Canadese oliestad zelfs moeite met de barrière van 38 seconden. In Salt Lake City, 1.500 kilometer zuidelijker, deed ze er laconiek over. De ontsnapping aan een levensbedreigende ziekte heeft ook haar sport in een ander perspectief geplaatst. 'Dat je een mindere tijd rijdt, accepteer je dan sneller.'

Om dan snel bij te sturen, qua ambitieniveau: 'Daarmee moet ik oppassen. Anders relativeer ik alles. Als alles mij prima zou zijn, dan kan ik beter naar huis gaan om bij mijn familie te zijn.'

Het zijn verwarrende tijden voor de kopvrouw van Liga die deze zomer in het team van het coachduo Marianne Timmmer en Gianni Romme een sterk verbeterd contract kreeg. Ze heeft enorm veel reacties gekregen na de bekendmaking van haar ziekte. 'Het is allemaal heel lief. En het steunt je zeker. De wond, met twaalf hechtingen, is hersteld. Die zieke cellen zullen mijn conditie niet hebben aangetast. Ik heb ook gewoon doorgetraind in ale die dagen. Met mijn hoofd was ik er niet echt bij. Maar zo zit een sporter in elkaar. Die wil schaatsen.

'Bij de pakken neerzitten heeft geen zin. Ik bekijk ook niet elke moedervlek met wantrouwen. Daar raak ik nu niet meer van slag van. Maar de hele situatie heeft me veel stress gebracht. Dat zit toch dieper in je systeem, in het lichaam, dan je denkt.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden