De stille winnaars: Slob en Van der Staaij

DEN HAAG - Naast de partijen die woensdagavond tot kampioen werden uitgeroepen, kennen deze raadsverkiezingen ook stille winnaars. Achter de brede schouders van Alexander Pechtold (D66) en Emile Roemer (SP) vierden de ChristenUnie en de SGP hun succes.


De komende vier jaar is de ChristenUnie landelijk met 357 raadsleden vertegenwoordigd. Dat zijn er 40 meer dan in 2010. De SGP krijgt 205 raadsleden, een stijging van 18 zetels.


De ChristenUnie werd de grootste partij in Zwolle, de woonplaats van aanvoerder Arie Slob, en in nog zes gemeenten. Landelijk ging de oogst van 3,5 naar 4,0 procent van de stemmen. De SGP werd zelfs in 14 gemeenten de grootste. Naast het succes in Vlissingen, waar de lijst voor het eerst in de geschiedenis door een vrouw werd aangevoerd, haalden de gereformeerden ook in veel andere gemeenten meer stemmen dan vier jaar geleden: in totaal van 1,7 naar 1,9 procent van de stemmen.


Het lijkt erop dat niet alleen D66 profiteert van de hybride positie tussen coalitie en oppositie in. Zij konden de afgelopen maanden invloed uitoefenen maar hielden zich tegelijkertijd op gepaste afstand van de harde bezuinigingsmaatregelen van het kabinet. Zo boekte de ChristenUnie zichtbaar succes toen in het Herfstakkoord de sluiting van de Johan Willem Friso-kazerne in Assen werd voorkomen. 'Het zijn voorbeelden die de kiezer vertrouwen geven. Men ziet dat een stem op de CU ergens toe leidt', klinkt het donderdag vanuit de partijtop.


Ook de SGP, van oudsher een partij met een stabiele achterban die in de luwte opereert, wist onder leiding van Kees van der Staaij een plek op de voorgrond te krijgen. 'Onze boodschap was altijd al helder, maar nu zijn we meer in het zicht', zegt Van der Staaijs rechterhand, Menno de Bruyne. CU-voorlichter Jonathan van der Geer voegt toe: 'Het succes ligt allereerst bij lokale kanjers, en wordt versterkt door wat we landelijk voor elkaar krijgen.'


Hoewel Amsterdam nog een brug te ver bleek, haalde de ChristenUnie in Utrecht een tweede zetel. De SGP deed in beide steden niet mee. In Den Haag, waar de twee partijen een gecombineerde lijst voeren, werd de bij de vorige verkiezingen verloren zetel terugveroverd. In Rotterdam bleef de partij stabiel.


Ondanks hun winst en het verlies van coalitiepartijen PvdA en VVD, blijven de bevriende oppositiefracties naar eigen zeggen het kabinetsbeleid steunen. Slob: 'Ik zou het heel slecht vinden als we nu in het zand vastlopen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden