De stille rapper en de schaterlach van El Ghazi

Op uitnodiging van freestylevoetballer Soufiane Touzani bracht Ajax-voetballer Anwar El Ghazi onlangs een bezoek aan Fatih, de 'stille rapper'. Het geweldige verslag staat op Touzani TV, een populair kanaal op YouTube.

AKFKSBeeld ANP

Fatih is door drie mislukte ruggenprikken verlamd geraakt. Hij kan niet praten en lopen en schrijft rapteksten. Een tekst gaat over El Ghazi.

De voetballer is ontroerd en belooft dat hij na zijn volgende doelpunt voor Ajax een speciaal gebaar zal maken. Hij zal proberen zijn armen net zo te vouwen als de stille rapper.

Maar dan moet ik wel spelen hè, zegt El Ghazi, hard lachend. 'Nu zit ik alleen maar een beetje zo (doet alsof hij onderuit zakt) op de bank.' Hij schatert, het is zeer aanstekelijk, niet in de laatste plaats vanwege de zelfspot.

El Ghazi wordt door Ajax-trainer Frank de Boer al een tijdje niet meer opgesteld. De Boer geeft de voorkeur aan Lasse Schöne. Dat doet hij omdat hij denkt dat Ajax met Schöne een grotere kans heeft om te winnen dan met El Ghazi, tenminste, dat is mijn overtuiging.

In het Algemeen Dagblad werd maandag gesuggereerd dat De Boer de rechtsbuiten om een andere reden niet opstelt. Hugo Borst vroeg zich in een column af waarom hij voor 'de mondige Bazoer' milder is dan voor de 'mondige El Ghazi'.

Het antwoord is vrij simpel. Bazoer past perfect in de strategie van De Boer. Ajax heeft op dit moment meer behoefte aan hem dan aan El Ghazi. Ik snap de vergelijking ook niet goed. Bazoer is een middenvelder, El Ghazi een aanvaller, het is raar om die twee naast elkaar te zetten.

Het zou het vermelden niet waard zijn geweest als het stukje van Borst niet tot iets groters had geleid. Voor we het wisten zaten we middenin een nationale discussie over Marokkaanse Nederlanders die douchen met een onderbroek aan, voetbalclubs overnemen en het met hun wangedrag voor iedereen verpesten.

Johan Derksen ging los bij Voetbal Inside (maandag) en werd subiet uitgenodigd door Pauw (dinsdag) om - alles voor de kijkcijfers - nog eens hetzelfde te zeggen. Borst legde donderdag in DWDD uit wat hij had bedoeld, de ministers Asscher en Schippers mengden zich in het debat en de Volkskrant vroeg zich vrijdag op de voorpagina af of Derksen gelijk heeft met zijn opmerkingen over Marokkanen, een vraag die ik kort kan beantwoorden: een beetje.

Riechedly Bazoer in actie tegen PEC Zwolle.Beeld ANP

Daar wil ik het bij laten, na te hebben vastgesteld dat het triest is dat naast het geteisem al die andere voetballers, al die trainers en begeleiders die er bij hun amateursclubs het beste van proberen te maken, door 'opinieleider' Derksen en diens geestverwanten al generaliserend op een vuilnisbelt worden geveegd.

Terug naar het begin. De relatie tussen De Boer en El Ghazi is slecht, schreef Borst in het AD. Hij wees op de beroerde relatie tussen De Boer en een andere Marokkaanse aanvaller, Mounir El Hamdaoui. De Boer vindt het goede voetballers, 'maar dat karakter hè'.

Die woorden stonden ook in de column tussen aanhalingstekens. Aanvankelijk dacht ik dat De Boer dat ooit heeft gezegd, maar ik kon de uitspraak nergens terugvinden. Waarschijnlijk was het een poging van Borst om een gevoel te verwoorden dat leeft in het voetbal.

Veel voetballers van Marokkaanse komaf slagen er niet in om de laatste stap in hun loopbaan te zetten, de stap naar de top, ondanks hun talent en grote technische vaardigheden. Misschien is het een karakterkwestie, misschien heeft het met hun achtergrond te maken, hun familie en kennissenkring, ik weet het niet precies.

Maar als De Boer El Ghazi niet opstelt, of Cocu bij PSV Maher, doet hij dat maar om één reden. Hij vindt een ander beter. Al het andere is kwaadaardig gespeculeer.

In DWDD pleitte Borst 'hippieachtig' voor verdraagzaamheid. Dat is altijd goed. Verbeter de wereld, zou ik daar, ook voor Derksen, in dezelfde stijl aan toe willen voegen. En begin bij jezelf.

Paul Onkenhout is redacteur van de Volkskrant.

Reageren? p.onkenhout@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden