De Ster maakt winst van 25 miljoen gulden

De Ster, fabrikant van servies en verpakkingsmaterialen en bekend als voormalig beheerder van een grote particuliere kunstschat, heeft zich na het recordverlies van 1993 weer aardig weten te herstellen....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Een jaar eerder leed De Ster nog een verlies van 127 miljoen gulden, vooral veroorzaakt door hoge schulden en bijzondere lasten.

De Ster dreigde in 1993 failliet te gaan door de internationale crisis in de luchtvaartindustrie, de belangrijkste afzetmarkt voor de produkten van het bedrijf. Het bedrijf was niet in staat de hoge rentelasten op een krediet van 400 miljoen gulden te betalen.

Dat krediet, verleend door ING Bank, gebruikte De Ster voor nieuwe investeringen en kunstaankopen. De kunstverzameling - een bibliotheek, schilderijen en andere veelal zeventiende eeuwse voorwerpen - werd vorig jaar door het ministerie van WVC tot nationaal bezit verklaard.

ING, de voornaamste schuldeiser, kon de collectie daardoor niet te gelde maken in het buitenland. Met name de bibliotheek die oud-meerderheidsaandeelhouder J. Ritman had opgebouwd zou van onschatbare culturele waarde zijn.

Inmiddels heeft ING de schuldenlast met een korte aflooptermijn omgezet in achtergestelde leningen. Deze tellen nu mee bij het garantiekapitaal, waardoor de solvabiliteit sterk is verbeterd.

Naast de schuldensanering vond ook een grote reorganisatie plaats, waarbij honderd van de 780 arbeidsplaatsen verdwenen. Een deel van het ontslagen personeel richtte een nieuwe onderneming op: Basic Market Product and Production Development. Als plagerij in de richting van De Ster koos het nieuwe bedrijf als logo voor een zon.

De onderneming is nu eigendom van de mede door ING opgerichte Storm Holding. De aandelen van Storm zijn in bezit van een stichting, waarin ING twee bestuurszetels bezet. Ritman neemt de derde plaats in het bestuur in.

Het bedrijfsresultaat van De Ster lag in 1993 rond het nulpunt. Door groei van de omzet met 15 miljoen tot 337 miljoen gulden, kostenreducties en margeherstel is ook het bedrijfsresultaat weer boven het break-even point uitgekomen. De cijfers van de onderneming zijn nog niet door de accountant goedgekeurd.

Voor de toekomst zoekt het bedrijf naar een strategische partner. De Britse investeringsbank Morgan Grenfell heeft de opdracht gekregen kandidaten te zoeken. Daarnaast verwacht De Ster-directeur H. den Ouden eind dit jaar van start te kunnen gaan met produktie in China. Daarvoor zoekt hij samenwerking met een grotere Europese partner die al in het Verre Oosten actief is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden