De stemming proeven met Nel en Jeanne: ze gingen ervoor, al hadden ze geen idee waarvoor precies

Tv-recensie Gidi Heesakkers

Om de stemming te proeven was de kijker gisteren beter af bij de vriendinnen Nel en Jeanne dan bij de politieke duiders.

De tv-operatie 'woensdag verkiezingsdag' was nog maar goed en wel begonnen of presentator Vivienne van den Assem vatte 'm al samen in een aankondiging van WNL's Goedemorgen Nederland: 'Er zijn lammetjes geboren in een stemlokaal in Den Haag. Te gast zijn verslaggever van De Telegraaf Wierd Duk en chef binnenland van Elsevier Weekblad Gertjan van Schoonhoven.'

Het verslag van het feestje van de democratie is altijd weer als een kringverjaardag waarvan je van tevoren al weet hoe laat de plakjes leverworst rond zullen gaan. Geinig stemlokaalfeitje hier, meninkje daar, de exitpoll en dan duurt het een eeuwigheid voordat de laatste gasten naar huis zijn.

Ferry Mingelen bereidde de kijker iets over vijven in Tijd voor Max (Omroep Max) alvast voor op een lange avond. Verder viel er nog weinig met zekerheid te zeggen. Sybrand Niessen: 'Hoe gaat het met de opkomst?' Ferry Mingelen: 'Geen idee.'

NOS-verslaggever Gerri Eickhof bracht zijn verjaardag door als stemmingpeiler onder de stemmers in Amsterdam en kreeg in het Journaal van Jeroen Overbeek een fijne vraag: 'Jij hebt meer mensen gesproken die vandaag zeiden: 'Nou, we gaan niet stemmen.' Wat zeiden ze?' Gerri Eickhof: 'Ja, het probleem daarbij, Jeroen, is dat mensen die geen gebruikmaken van hun stem daar dikwijls ook niet zo heel veel over te vertellen hebben.'

Show, don't tell - dat journalistieke adagium deed goed werk in de voorlaatste aflevering van Typisch Tuinzigt verkiezingen. De EO filmde woensdag de stembusgang van de personages uit de Bredase volksbuurt waar de omroep al enige tijd vertoeft. Het leverde 's avonds, na een snelle montageklus, een fantastische weergave op van het feestje dat stemmen óók kan zijn.

In de huiskamerradioshow van dj Janoesj, die de afgelopen dagen lokale lijstrekkers ontving, ging het over de kwestie hondenpoep - kom daar maar eens om in een NOS-debat. Carla toog voor het eerst van haar leven naar een stemlokaal, maar kon onverrichter zake naar huis met de scootmobiel omdat ze haar 'legementatiebewijs' niet bij zich had.

Zanger Bertus dun Hollander had veel te mopperen, maar weinig trek om zijn huis te verlaten. In plaats daarvan bracht hij een lied over de kleine burgerman ten gehore en haalde hij halverwege zijn kunstgebit uit zijn mond. 'Ik heb weer eens goed gestemd', zei Cor na tien jaar niet gestemd te hebben, 'en de koffie was lekker'.

Vriendinnen Nel en Jeanne, peukie erbij:

- 'Dit papier hoef je toch niet mee te nemen?'

'Wat moet je dan meenemen?'

- 'Alleen je stemkaart.'

'Waarom heb jij er twee?'

- 'Dat weet ik niet.'

Ze gingen ervoor, al hadden ze geen idee waarvoor precies. 'Nou, we hebben het weer gehad', zei Nel bij het verlaten van het buurthuis. Hier kon, qua stemming, geen uitslagenavond meer tegenop.

Meer over