NieuwsHackaanval

De Standaard: Ook België doelwit van Russische hackers

Russische hackers van de de militaire inlichtingendienst GROe worden ook in verband gebracht met een aanval in België. In 2014 vielen ze daar het ministerie van Buitenlandse Zaken aan, schrijft De Standaard.

Redactie
De diplomatieke paspoorten van vier van de verdachten die door Nederland werden uitgezet.  Beeld AFP
De diplomatieke paspoorten van vier van de verdachten die door Nederland werden uitgezet.Beeld AFP

Het is niet duidelijk waar de hackers precies op uit waren, maar bij de inbraak zou een vertrouwelijk diplomatiek rapport over Oekraïne zijn gekopieerd. De hack, waarbij zogenoemde Ouroboros-malware werd gebruikt, kwam destijds al aan het licht. Ook toen werd al met beschuldigende vinger naar Rusland gewezen.

Volgens De Standaard maakten de hackers deel uit van de Militaire Eenheid 26165, een onderdeel van GROe. Daartoe behoren ook de hackers die achter de aanval zaten op de OPCW in Den Haag.

Het onderzoek van het Openbaar Ministerie in België naar de aanval loopt nog. Vooralsnog zijn er geen specifieke daders aangewezen.

Operatie verijdeld

Donderdag werd bekend dat de Nederlandse Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) in april een operatie van de Russen heeft verijdeld tegen de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag. Vier Russische officieren werden het land uitgezet. Ze waren van plan het wifi-netwerk van de OPCW te hacken en infecteren.

Op de communicatieapparatuur van de Russen werd informatie gevonden die erop wees dat zij eind 2016 ook in Zwitserland waren toen een functionaris van het antidopingbureau WADA werd gehackt. Tevens kwamen er activiteiten uit naar voren die gericht waren tegen het MH17-onderzoek.

Reconstructie

Op 10 april 2018 arriveren vier Russen op Schiphol. Van daaruit gaan ze naar het Mariott Hotel in Den Haag, vlak bij de locatie waar ze een klus hebben te klaren. Wat ze niet weten, is dat ze dan al in het vizier zijn van de Nederlandse MIVD. Lees hier de reconstructie van aankomst tot aanhouding.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden