De Staat vs. Opinio

Premier Balkenende heeft een bodemprocedure aangespannen tegen het weekblad Opinio, die vandaag begint. Opinio plaatste op 4 april een neptoespraak van de premier, waarin deze verklaarde dat het tijd werd voor een harde koers jegens de islam....

Bert Wagendorp

Dat was me even lachen.

De hoofdredacteur van Opinio, Jaffe Vink, is bang dat zijn blad door de staat kapot zal worden geprocedeerd. Balkenende verloor al eerder een kort geding. Van de rechter mocht het, een neptoespraak afdrukken.

Van mij ook. Ik vind echte toespraken ook vaak neptoespraken, dus ik zie het bezwaar niet.

Ik zie ze wel graag wat puntiger, beter geschreven en geestiger dan de neptoespraak in Opinio, een blad dat wordt gekenmerkt door omhaal van woorden, gebrek aan zelfrelativering en een lichte neiging tot hysterie.

Maar dit terzijde.

Wat er in Balkenende is gevaren om Opinio nogmaals met de botte bijl van de landsadvocaat te lijf te gaan, is mij niet duidelijk. In het kort geding ging het over een ‘brandende peuk in een vuurwerkwinkel’ en nu staat er in de dagvaarding dat ‘de staat beschikt over signalen dat in het buitenland de rede voor echt is gehouden’.

Mij hebben die signalen niet bereikt. Ik heb nergens woedende menigten moslims de straat op zien gaan, noch stropoppen zien ontvlammen.

Maar het zou natuurlijk kunnen dat op de ambassade in Teheran een Opinio rondslingerde, iemand voor de grap de Iraanse tuinman op het stuk van Vink wees (‘Onze premier vindt het maar niks, die 72 maagden van jullie’) en dat die man toen iets heeft gemompeld van ‘is niet koet, ikke beetje boos’. Waarna hij weer braaf verder ging met rozensnoeien – maar jij hebt je signaal.

Volgens Balkenende was niet goed duidelijk dat het een pastiche betrof, en daarom ‘werpt hij de aan hem toegeschreven rede verre van zich’. Protestanten zijn van het woord, niet van het satirische woord.

Dat Balkenende maar naar de rechter blijft lopen, doet vermoeden dat hij zelf zijn eigen échte toespraken ook maar brandhout vindt. De premier is bang dat mensen het onderscheid niet zien tussen het gebrabbel van Vink en dat van hemzelf – waarmee hij Vink bijna het gevoel moet geven dat diens pastiche buitengewoon geslaagd was.

En nu is de financier van Opinio, Roel Pieper, ook nog naar Frankrijk geëmigreerd vanwege een loslopende tbs’er en een beetje vanwege de belastingen.

Ik verzoek de heer Pieper hierbij zich van zijn gulste kant te tonen, en zijn in het nauw gedreven redactie te hulp te komen. Het zou zonde zijn wanneer Opinio sneeft door toedoen van een premier die na de toestanden rond Fitna zo overgevoelig is geworden voor wat ze in het buitenland over ons denken, dat hij met een kanon op muggen begint te schieten.

Wanneer hij die treft, wat gaan we dan nog meer meemaken? Straks wil het CDA naast de koningin ook de premier nog van satire uitsluiten.

Elk land krijgt het opinieblaadje, de premier én de bodemprocedures die het verdient. En straks, in de geruchtmakende kwestie ‘de Staat vs. Opinio’, ook de gerechtelijke uitspraak die het verdient.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden