De squads van het Friese Akkrum en mannen in de overgang

Maak kennis met de bompa's en bomma's van het Vlaamse Ename, de 'terreurjeugd' uit het Friese Akkrum wil 'gewoon chillen', en bestaat de mannelijke overgang? De ochtend is alweer voorbij, hoog tijd voor de lunchpauze.

Anna uit Ename. Beeld An-Sofie Kesteleyn

De ochtend in vogelvlucht

Bij een grootschalige bestorming probeerden zo'n 1500 migranten in het Franse Calais opnieuw in de Kanaaltunnel te komen, daarbij viel een dode.

Volgens de BBC is Talibanleider Mullah Omar overleden.

Een van de meest gevreesde soennitische militieleiders is in Pakistan gedood.

Uit nieuwe beelden blijkt dat Sandra Bland nog leefde toen ze in de Texaanse gevangenis arriveerde.

De Amerikaanse tandarts Walter Palmer, die begin juli de 'bekende' leeuw Cecil doodde, heeft spijt.

Migranten afgelopen nacht bij de Kanaaltunnel. Beeld afp
Cecil de leeuw. Beeld ap

Voor aan de lunchtafel

Sinds de vechtpartij vorige maand op de jaarlijkse kermis is het mis in het Friese Akkrum, dat nu bekendstaat als horrordorp. Waarom gaat het mis? (+) Vergelijk het eens met buurdorp Inrsum, zegt Rowan. 'Daar wonen alleen poesies. Poesies durven niet eens te fietsen op het schoolplein. Ik wel.' Snoepjes uit de Kruidvat stelen, dat durft ze ook.

Uroloog en seksuoloog Cobi Reisman ziet ze de laatste jaren steeds vaker op zijn spreekuur: mannen met flink overgewicht die klagen over vermoeidheid, lusteloosheid, seksuele problemen, verlies aan libido, opvliegers. Klachten die sterk lijken op de typische kwalen van vrouwen in de overgang. Is dat niet gek, een man met opvliegers? (+)

In plaats van seniorendagen of oudelullendagen te schrappen zouden eigenlijk juniorendagen of jongelullendagen moeten worden ingevoerd, schrijft Peter de Waard in zijn column (+). 'Gelijke monniken, gelijke kappen.'

Op de nieuwe verzamelbox van trompettist Miles Davis hoor je de opkomst uit 1955 tot de neergang in 1975. 'Hoge toppen en een paar diepe dalen komen in vijf uur muziek voorbij, al is het jammer dat niet alles zo 'nieuw' is als wordt gesuggereerd', aldus Gijsbert Kamer in zijn viersterrenrecensie.

Bij de oudste bewoners van het Vlaamse Ename pruttelt nog een waterketel op de stoof. Fotografe An-Sofie Kesteleyn legde een wereld vast die over enkele jaren is vergleden en bezocht de oudste bewoners van het dorp. Bekijk hier de fotospecial De verdwijnende wereld van bompa's en bomma's.

Jongeren bij het toiletgebouw van de haven van Akkrum. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Een + achter een artikel?

Artikelen met een + erachter zijn uiteraard gratis te lezen voor abonnees van de Volkskrant. Nog geen abonnee? Geen nood! U kunt de Volkskrant hier twee weken gratis en zonder verplichtingen proberen.

Robert uit Ename. Beeld An-Sofie Kesteleyn

Grabbelton internet

Wetenschappers van de Universiteit van Osaka in Japan hebben de krachtigste laser ter wereld in gebruik genomen. Deze laser heeft een vermogen van 2 biljard watt. Dat is - let op - 2.000.000.000.000.000 watt. Continu gebruik van deze laser is niet mogelijk, daar is simpelweg niet genoeg stroom voor. Maar dat is ook niet nodig, het apparaat werkt slechts een biljoenste van een seconde. Het heeft dus een relatief gezien een bescheiden hoeveelheid energie nodig.

Beeld thinkstock

In de Mexicaanse stad Pachuca heeft een complete wijk een kleurrijke make-over gekregen. De wijk Palmitas ligt tegen een berg aan en bestaat uit 209 woningen, waar maar liefst 452 gezinnen (bijna 2000 mensen) wonen.

In samenwerking met de Mexicaanse regering heeft jongerenorganisatie Germen Crew tweeëneenhalve maand lang de wijk gerestaureerd en opgeknapt, verspreid over 20 duizend vierkante meter.

Eerst kregen de huizen een witte grondlaag, om vervolgens in alle kleuren van de regenboog geschilderd te worden. En het resultaat mag er zijn:

Beeld Germen Crew
De wijk Palmitas in de Mexicaanse stad Pachuca. Beeld Germen Crew

Elke middag op mobiel?

Dit overzicht elke middag rond 12.00 uur op mobiel ontvangen? Klik hier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden