De sprinters stelen de show

Ze zijn er alledrie van overtuigd: het is uitgesloten dat hun ploegje voor de Olympische Spelen van Peking uit elkaar valt....

Op de snelheidsnummers baadt de Nederlandse baansport in luxe. Vorigjaar waren ze samen goed voor drie medailles bij de WK in Los Angeles. Boswerd wereldkampioen op de kilometer, een discipline die tot zijn verrassingniet lang daarna van het olympische programma werd geschrapt. Mulder wasde beste bij de keirin. En samen eindigden ze achter de Engelsen als tweedebij de teamsprint.

Op de WK in Bordeaux willen ze de concurrentie volgend jaar verslaan.'Tijdens de training merken we dat we sterker zijn geworden', verteltMulder. Veldt profiteert van zijn toegenomen kracht, Mulder van zijngegroeide zelfvertrouwen en Bos van de rust die hij in de zomer had.

In Amsterdam stelen Bos (22), Mulder (24) en Veldt (21) deze dagen deshow tijdens de Zesdaagse. Hoewel Mulder met zijn regenboogtrui, die hijals regerend wereldkampioen alleen tijdens de keirin mag dragen, regelmatigvoor Bos wordt aangezien, lijkt de populariteit van de sprinters die vanzesdaagsrenners Robert Slippens en Danny Stam te overstijgen.

Alledrie verdienen ze in het Velodrome, waar ze vijf keer per avond opde fiets klimmen, een aardig zakcentje. Bos kan het bedrag op zijnbankrekening zetten, Mulder en Veldt hebben het geld nodig om de dagelijkseboodschappen te betalen. Zo is wereldkampioen Mulder nog altijdsponsorloos.

Op de vraag of hij weet wat Bos als wereldkampioen voor zijn optredenkrijgt, antwoordt Mulder ontkennend. 'Ik probeer Theo wel altijd uit, maarhij laat niets los.'

Misschien is het ook maar beter zo, vindt Mulder. Het zou mogelijk totjaloezie kunnen leiden, hoewel conflicten in de sprintploeg eenzeldzaamheid zijn. Met Veldt krijgt niemand ruzie. En Mulder en Bos kennenelkaar te lang om boos op elkaar te blijven.

Mulder: 'We hebben elkaar nodig, omdat we elkaar beter maken. Zonder mijwas Theo misschien niet zo goed geworden, en zonder hem had ik diewereldtitel niet gepakt. Waarom zouden we dat, met de Spelen van Peking inhet vooruitzicht, te grabbel gooien?'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden